Curs - Manipulació d'aliments

20/03/2018 - 22/03/2018
Hora: 
Dimarts 20 i dijous 22 de 16.00 a 21.00 h
Lloc: 
Aula Edifici Correus Pablo Neruda, 2 - Segur de Calafell

L'objectiu general del curs és:

Adquirir els coneixements bàsics establerts a la manipulació d'aliments i aplicar-los a l'entorn laboral i tenir una visió general de la normativa que regula la seguretat alimentària.

Descripció dels objectius específics que es pretenen aconseguir amb l'acció formativa.

  1. Conèixer el tipus d'aliments i la contaminació a què són susceptibles.
  2. Aprendre pautes d'higiene, manipulació i manteniment de locals per tal de treballar amb aliments de manera segura i evitar contaminacions i prevenir el risc de toxiinfeccions alimentàries.
  3. Conèixer els mètodes principals de conservació dels aliments.
  4. Dur a terme una correcta higiene personal i dels locals
  5. Valorar els riscos i saber evitar les plagues
  6. Manejar la legislació relacionada amb l'etiquetatge
  7. Complir les pautes i comportaments que s'han de seguir per manipular correctament els aliments en cadascuna de les etapes (APPCC)
  8. Conèixer la normativa en matèria d'alimentació i altres problemes relacionats amb l'alimentació no derivats de contaminacions com al·lèrgies i intoleràncies

UNITAT DIDÀCTICA 1. ELS ALIMENTS

  • Tipus d'aliments
  • Contaminació microbiana dels aliments
  • Malaltia de transmissió alimentària
  • Bacteris
  • Floridures
  • Llevats
  • Desenvolupament de gèremens patògens
  • Paràsits
  • Virus
  • Conservació dels aliments
    • Fred
    • Calor
    • Mètodes basats en l'eliminació d'aigua
    • Acidificació
    • Ensucrat
    • Addició de substàncies

 UNITAT DIDÀCTICA 2. MANIPULACIÓ I HIGIENE ALIMENTÀRIA

  • Higiene del manipulador
    • Bones pràctiques higièniques
    • Higiene personal
    • Indumentària de treball
    • Pràctiques prohibides
  • Higiene del local
    • Neteja i desinfecció
    • Factors importants a tenir en compte
    • Tipus de neteja
    • Productes de neteja
    • Etapes de neteja i desinfecció
  • Pràctiques higièniques per a la manipulació d'aliments. L'anàlisi de perills i punts de control crítics
  • Etiquetatge dels aliments
    • Dades obligatòries
    • Denominacions específiques
    • Etiquetatge de productes al·lèrgens

UNITAT DIDÀCTICA 3. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA APLICABLE

  • Normativa actual genèrica. Esquema de legislació alimentària
  • Aliments al·lèrgens i intoleràncies