Agermanaments

Vielha e Mijaran

L'agermanament entre Calafell i Vielha e Mijaran va formalitzar-se l'any 2010. L'objectiu i les accions que es pretenen dur a terme per part dels dos ajuntaments amb aquest agermanament figuren intercanvis escolars, amb estades d'esquí per als infants calafellencs i estades d'esports nàutics per als infants aranesos. També es contempla la creació d'uns paquets turístics per fomentar els viatges dels habitants de cada municipi a l'altre.

Calafell i Vielha e Mijaran es complementen com a municipis fet d'això son les declaracions de ambdós alcaldes. L'alcalde de Vielha e Mijaran, Pau Perdices, afirma que Calafell "és la platja de referència"' per a Vielha. L'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha subratlla que Calafell comparteix amb Vielha "arguments com la cultura, el turisme, la gastronomia, la natura i la relació de molts anys de visites mútues de calafellencs que anem a fruir del Pirineu i d'aranesos que vénen a gaudir del mar".

La proposta d'agermanament va sorgir el març del 2009 i es va confirmar en una sessió plenària celebrada el 27 de gener de 2010.

Visita el lloc web de Vielha e Mijaran

L'ajuntament de Vielha-Mijaran, pertany al "Terçon de Castièro" (divisió administrativa dins de la Val d'Aran), està format per tretze pobles: Arròs, Aubèrt, Betren, Betlan, Casau, Casarilh, Escunhau, Gausac, Mont, Montcorbau, Vila, Vilac i Vielha que és la capìtal. El municipi es troba al bell mig de la vall.

La població actual de la vall és de uns 7.938 habitants, dels quals uns 4.547 viuen a Vielha-Mijaran.

La Val d'Aran és una comarca d'alta muntanya, a l'extrem occidental dels Pirineus catalans, fronterera amb França, que té la particularitat de ser una vall atlàntica, a la vessant nord de la serralada. Són conseqüència d'això el clima, més fred i amb neu, i la llengüa dels seus habitants, l'aranès, una variant de la llengua Gascona, de la família de l'Occità. Una Vall rodejada d'alts cims, on hi neixen el rius Garona (que forma l'eix de la vall on es concentra la població), el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, aquests dos últims afluents del Segre. Havia format part del comtat medieval de Comminges, però des del segle XII s'integra a la corona Catalano-Aragonesa. Les activitats agropecuàries i l'aprofitament del bosc han donat pas, els últims decennis, al turisme, atret per la bellesa del paisatge, la pràctica de l'excursionisme i l'esquí, els esports d'aventura i la riquesa monumental.

Larmor-Plage

Des de l'any 2005 Calafell està oficialment agermanat amb Larmor-Plage, un municipi situat a la Bretanya francesa, al nord-oest de França, amb més de 9.000 habitants. L'agermanament entre els dos municipis va fer les primeres passes l'any 2001. Es va signar la primera declaració d'intencions el 2004 i l'agermanament va formalitzar-se l'any 2005.

Una delegació del municipi germà de Larmor-Plage va visitar Calafell durant el pont de la Diada de 2009.

La visita va servir per plantejar nous projectes d'agermanament, com un intercanvi d'activitats nàutiques entre el jovent.

Visita el lloc web de Larmor-Plage

Calafell i Larmor-Plage comparteixen el fet de ser municipis turístics i tenir un important llegat mariner, cosa que va propiciar en el seu dia la coneixença entre ambdues poblacions.

Larmor-Plage és una localitat de prop de 9.000 habitants, situada a la part sud de la Bretanya. Existeix com a municipi independent des de 1925. Compta amb edificacions dels segles XII, XIV i XVII. Els seus principals monuments són l'església de Nôtre Dame de la Clarté, La Tour des Gardes, Les Fontaines i els casalicis de Kernével. Poble pescador en origen, amb tradicions nàutiques compartides amb Calafell, la seva economia es basa avui en el turisme, la indústria de tipus artesanal i els serveis terciaris.

El passat 2009 Calafell i Larmor-Plage van anunciar que aprofundirien el seu agermanament amb nous projectes d'intercanvi. La intenció dels dos municipis fomentar l'intercanvi dels respectius jovents i, a la vegada, impulsar iniciatives de col·laboració entre els empresaris. Entre les idees que aquests dies s'han estudiat a Calafell hi ha la promoció turística conjunta i la creació de paquets d'estada que permetin als ciutadans de cada localitat visitar el poble germà.

L'alcalde de Calafell, Sr. Jordi Sánchez, va dir el passat 12-09-09 en una recepció institucional, que "hem d'anar més enllà de la mútua coneixença per treballar en altres direccions. L'objectiu és que, com a Ajuntaments, facilitéssim els contactes entre les associacions que formen el teixit de la vida local, així com entre els nostres joves, que establiran els lligams d'amistat indispensables per al futur de les nostres relacions".