L'arrossejat

L'arrossejat és el plat més emblemàtic i conegut de la gastronomia calafellenca. En realitat, no es tracta d'un plat, sinó de dos. Un plat de patates amb rap i un plat de fideus rossejats.

És un plat d'origen humilíssim. D'èpoques de fam en què els pescadors i els pagesos s'intercanviaven patates (que costaven poc) i rap (que no era un peix tan valorat com ara). Avui és, en canvi, un plat selecte que podeu trobar als millors restaurants de Calafell

La recepta

Temps d'elaboració: 1 hora

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 kg de patates
  • 250 gr d'arròs o fideus (del núm.2)
  • 1 kg de rap
  • Peix de roca
  • 1 o 2 pebrots secs
  • 1 cabeça d'alls
  • 1 llesca gran de pa
  • oli i sal

Preparació:

Farem un litre de brou amb el peix de roca, un cop bullit s'ha de colar i guardar. En una cassola fregirem el pebrot i la meitat de la cabeça d'alls fins a daurar-ho; fregirem el pa, amb el mateix oli i ho picarem al morter. Amb l'oli ben calent, tirarem la picada a la cassola, que dissoldrem prèviament amb una mica de brou, tot seguit posarem les patates i el peix, aquest una mica més tard, tenint en compte que les patates triguen més a coure's. Quan faltin 10 minuts per la cocció total, hi afegirem el rap fins que quedi totalment cuit. Una vegada cuit, s'escorre el brou i es reserva a banda en un recipient. Apartarem una mica de brou que servirà per a deixar l'all i oli prèviament muntat amb la resta de la cabeça d'alls, que s'espargirà per damunt de les patates i el peix. Fet això ja es pot servir.

Per altra banda s'escalfa l'oli i s'hi tiren els fideus (o l'arròs), que es dauraran a foc lent, tot remenant-ho fins que quedi torrat (hi ha qui sofregeix ceba amb l'oli). Quan es considera prou daurat, s'hi afegeix el brou de peix que s'havia reservat, i es deixa a mig foc, fins que els fideus (o l'arròs) estiguin cuits i completament secs.