El xató

A Calafell s'ha menjat tradicionalment una varietat de xató força semblant a la que es consumeix a Vilanova i la Geltrú. La recepta "oficial" assignada a Calafell quan es va incorporar a la Ruta del Xató, en canvi, és la del Vendrelll. De totes formes, en la varietat hi ha el gust i a Calafell podreu fruir d'excel·lents xatonades a diferents establiments de restauració. Els que estan adherits a la Ruta del Xató s'identifiquen per la corresponent senyalització.

Ingredients per a 4 persones:

  • 100 gr. d'ametlles (2 grapats)
  • 100 gr.d'avellanes (2 grapats)
  • 1/2 pebrot de romesco prèviament escaldat -sols la polpa-
  • 1 llesqueta de pa fregit
  • 5 grans d'alls escalivats
  • 1/2 all cru
  • 2 tomacons
  • 250gr. d'oli
  • vinagre al gust
  • sal
  • pebre blanc
  • pebre vermell dolç
  • 2 escaroles
  • 120 gr. de bacallà esqueixat
  • 120 gr. de tonyina
  • 4 filets d'anxova
  • 80 gr. d'olives arbequines

Elaboració:

S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un els elements següents i en aquest ordre: ametlles i avellanes i alls, fins a aconseguir una pasta ben fina; tot seguit, s’hi afegeix el pebrot de romesco, el pa fregit, el pebre vermell i el pebre blanc. Finalment, els tomacons, l’oli i el vinagre.
Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. I ja es pot menjar, sempre acompanyat de truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra entre d’altres.