Montpaó

El llogarret de Montpaó es troba situat a uns dos quilòmetres del nucli del poble de Calafell, dalt d'un turó de 142 msnm. Controla la part alta de la vall del torrent al qual dóna nom.

El seu origen és medieval, com a mínim del segle XI, on apareix documentat com a Montispavonis. D'aquests primers moments d'ocupació poca cosa en deu restar, ja que es va continuar vivint-hi fins a la dècada dels 50 del segle XX, produint-se, com és evident, modificacions, reformes i ampliacions.

La seva estructura urbana és molt simple: un carrer central i un altre formant una anella que envolta tot el nucli. La majoria de les cases tenen un basament de pedra i alçat fet a base de tàpia. Les teulades són sostingudes amb embigat i canyís majoritàriament, tot i que algunes cases disposen de revoltons. Gairebé totes disposen de planta baixa i un pis, presentant algunes entrades a base d'arcs de mig punt de pedra tallada. A l'interior es conserven alguns arcs apuntats, també de pedra picada, en aquelles cases que sembla ser eren les més riques. Diverses cases conserven el forn per fer el pa i cups per a l’elaboració del vi.

Forma part del nucli de Calafell des del segle XV, i sempre tenia algun representant en la "universitat" o municipi de Calafell, el precedent dels ajuntaments. Actualment, la totalitat dels edificis estan en ruïnes.