Festes majors

Festa major de Sant Pere, Calafell Platja - 29 de juny

Sant Pere és el patró del nucli de la Platja, barri mariner per excel·lència. El culte a Sant Pere neix arran de la formació de la comunitat marinera de la Platja, entre final del segle XIX i l’inici del segle XX.

La devoció a Sant Pere es va traduir en l'aparició de la Germandat de Sant Pere, que aglutinava els pescadors i mariners calafellencs. La festa major era organitzada per la Confraria de Pescadors i cap els anys cinquanta se'n feu càrrec el Centre d'Iniciatives i Turisme. Avui dia l'organització és a càrrec de la Comissió de Festes i de l'Ajuntament.

Festa major de la Santa Creu, Calafell Poble- 16 de juliol

La Santa Creu ha presidit l'església del Castell i n'ha estat la titular des del segle X. El patrocini de la Santa Creu se celebra el 14 de setembre. Malgrat tot, des de l'any 1787, a Calafell la diada es commemora el 16 de juliol. Aquest canvi de data es va produir per motius socioeconòmics. El setembre era l'època de l'any amb més feina al camp i els calafellencs no podien gaudir de la festa amb tranquil·litat. Al final del segle XVIII, el conreu de la vinya i la producció de vi eren el motor que mantenia viva l'economia calafellenca, i la Festa Major coincidia amb aquest temps, en què participaven homes, dones i infants en la recol·leció del raïm. Davant d'aquestes especials circumstàncies el mossèn va escriure al bisbe de Barcelona sol·licitant el canvi de data i des del 1787 la festivitat de la Santa Creu coincideix amb la festivitat de la Mare de Déu del Carme. Aquest fet porta a identificar a la Verge del Carme com a patrona de Calafell, quan n'és la Santa Creu.

Festa major de Sant Miquel, Segur de Calafell - 29 de setembre

Sant Miquel és el patró de Segur de Calafell. Es tenen referències de la seva advocació des de segle XII i de la celebració de la seva Festa Major des del segle XVII, concretament l'any 1667, en què consta, com a únic acte, la celebració de la missa en honor al patró. A causa dels pocs habitants d’aquest nucli, fins ben entrat el segle XX els segurencs anaven a les festes majors de Calafell.

No va ser fins a la dècada dels anys 60 que es van començar a organitzar les primeres festes majors per la Mare de Déu d'Agost de la mà d’associacions veïnals. Més endavant l’organitzador fou el Centre d'Iniciatives i Turisme. L'any 1991, coincidint amb la restauració de l'Església romànica de Sant Miquel la festa es torna a celebrar el 29 de setembre, festivitat de Sant Miquel.