Casa Barral

El Museu Casa Barral a la platja de CalafellAquest immoble és la casa que tenia a la Platja de Calafell l'editor, escriptor i polític Carlos Barral (Barcelona 1928-1989). La casa va ser adquirida per l'Ajuntament de Calafell el 30 de maig del 1999, junt amb un llegat documental i artístic, format per obra inèdita, manuscrits i obres d'art que ja es coneix com a Llegat Barral. A més de la seva trajectòria com a editor i polític, Carlos Barral publicà nombrosos llibres de poesia i prosa. La llengua literària que emprava, habitualment, era la castellana, però també trobem en la seva bibliografia textos en català.

Quant a la poesia cal ressenyar els llibres de poemes Figuración y fugas i Usuras y figuraciones. De la seva producció en prosa destaquen Años de penitencia, Los años sin excusa, Cuando las horas veloces, tres volums que constitueixen les seves memòries. També cal ressenyar la seva novel·la autobiogràfica Penúltimos castigos i dos llibres de viatges: Catalunya des del mar i Catalunya a vol d'ocell.

Les aficions de Carlos Barral, a més de la d'escriptor, era la navegació, el col·leccionisme d'armes antigues (heretades del seu pare), la pintura i l'escultura.

Va morir a Barcelona el 13 de desembre de 1989. Respectant el seu desig, fou incinerat, i les seves cendres llançades al mar, precisament davant la costa calafellenca.

La seva casa és una de les poques que es conserven de l'antiga façana litoral de la Platja de Calafell. Originàriament es tractava d'una "botiga" de pescadors, típica de l'arquitectura popular dels pobles de costa, que s'ha anat modificant fins a donar-li l'aspecte actual.

La casa disposa d'una planta baixa amb una entrada encarada al mar que dóna accés a una sala, en la qual hi ha una xemeneia. La sala de l'entrada dóna pas al menjador de l'habitatge. Des d'aquest s'accedeix a la cuina, que ha estat realitzada ocupant una part del pati posterior del qual disposaven totes les botigues.

El primer pis consta d'un corredor que dóna accés a les diferents habitacions. La principal és la que dóna a la façana marítima. Des d'aquesta s'accedeix a una balconada de fusta, portada des de les illes Canàries als anys 20 expressament per a la casa. Precisament aquesta balconada confereix un aspecte singular a la façana, que ja s'identifica com a pròpia de la Platja de Calafell.

El mobiliari de la casa, reunit per Carlos Barral al llarg de tota la seva vida és força variat i heterogeni, i en destaquen algunes peces de principis de segle XX i obres de diferents artistes i del propi Barral.