Ruta de la Guerra Civil

 

Mapa de l'intinerari

Llargada de la ruta: 8.769 m
Dificultat: baixa

Aquest itinerari passa per aquells indrets més significatius del principal conflicte bèl·lic que va tenir lloc al país durant el segle XX. La ruta comença a la masia de cal Bolavà. A l'exterior d'aquest mas, durant la guerra Civil es va construir un refugi on s'hi va amagar algun veí per por de ser represaliat. Actualment no es veu, ja que es troba colgat sota un paviment de formigó.

Ens dirigim des d'aquí cap a la plaça de les Eres i continuem cap avall en seguint el carrer del Pou, deixant a mà esquerra l'antic escorxador municipal. Girem a l'esquerra i travessem la carretera C-31 pel pas soterrani. Un cop passat aquest, girem cap a la dreta i avancem uns 350m. Agafem a mà esquerra el camí dels cirerers i el seguim uns 200 metres. A mà dret ens queda un mas. Seguim el camí per l'esquerra, i anem vorejant el turó. Estem seguint un camí que va ser adequat durant la guerra per fer arribar provisions i material bèl·lic a un destacament que es trobava en aquesta muntanya. Des d'aquell moment es coneix com la muntanya de les Trinxeres. Després d'avançar per aquest camí uns 700m arribem a la urbanització Bellamar. Una mica abans hem deixat a mà esquerra uns barracons de la guerra Civil. Sota els primers xalets que trobem de la urbanització hi havia unes bateries de costa, avui desaparegudes.

Baixem de la muntanya de les Trinxeres seguint els carrers de la urbanització. Des del carrer de Núria ens dirigim a l'esquerra cap a llevant fins arribar al carrer de Lleida, el qual seguim fins arribar a baix de tot. Aleshores girem a la dreta pel carrer d'Altafulla. Just a l'entrada de l'actual urbanització va ser on es va produir un dels fets més luctuosos del conflicte: l'assassinat dels germans del Sanatori Marítim de Sant Joan de Déu per part d'un grup de milicians el 23 de juliol de 1936.

Continuem pel carrer d'Altafulla fins arribar al pas peatonal sobre la carretera C-31. Creuem i quan som a l'altra banda seguim el camí que voreja la urbanització Alorda Park fins arribar a la carretera de l'Estació. Prenem aquesta cap a l'esquerra fins arribar a l'estació de ferrocarril. Aquesta també es veié afectada per la guerra ja que va ser tirotejada vàries vegades en el decurs del conflicte, encara que no tantes com ho va ser l'estació de Sant Vicenç de Calders, que inclús va ser bombardejada en més d'una ocasió.

Travessem a continuació la via del tren en direcció a la platja i arribem al passeig marítim de Sant Joan de Déu. Continuem a la dreta pel passeig. Davant de la costa calafellenca va ser abatut el 12 de juliol de 1938 per un avió Heinkel-59 el vaixell "Betis", que havia encallat. Arribem davant del número 18 del passeig, a la Casa Barral. Convertida actualment en museu es pot visitar.

La casa dels Barral va ser durant la guerra la seu d'una institució recreativa. Seguim avançant pel passeig i travessem la carrerada d'en Ralet. En aquest punt entrem al terme municipal del Vendrell. Continuem fins a l'antic sanatori de Sant Joan de Déu, reconvertit ara en un hotel de luxe. Aquest establiment va ser utilitzat durant la guerra com a hospital de reraguarda del front de l'Ebre. En ell hi exercí el Dr. Josep Trueta, que va revolucionar el tractament de les ferides amb metralla mitjançant el sistema de cànules. Un cop acabada la guerra aquest metge es va exiliar i va treballar per a l'exèrcit britànic. Actualment l'hospital de Girona porta el seu nom.

Si seguim avançant pel passeig arribarem a la zona coneguda com les Madrigueres. Si avancem per la platja 450m arribarem a l'únic búnquer que es conserva al Baix Penedès pertanyent a aquest període.

Per finalitzar, només ens resta tornar al punt de partida. Refarem el camí pel passeig marítim fins arribar a la carrerada d'en Ralet. Girem a l'esquerra i seguim aquest carrer, travessem per sota la via del tren i girem a la dreta pel carrer del Sanatori. Quan arribem al passeig de la Unió, l'enfilem amunt en direcció al poble. Al capdamunt del passeig travessem la rambla Mossèn Jaume Tobella pel semàfor i continuem pel carrer de Jesús. Girem a la dreta pel tercer carrer, el del 6 de desembre, al final del qual ens trobem amb la masia de cal Bolavà, punt de partida de la ruta.