Ruta dels Ibers

Llargada de la ruta: 7.564 m
Dificultat: mitjana

En aquest ruta es visiten alguns dels indrets que els ibers van ocupar a l’actual terme de Calafell. De tots ells, però, només hi ha restes visibles a la Ciutadella Ibèrica. La ruta comença darrera del castell de la Santa Creu, davant l’escola Castell de Calafell. Des d’aquí ens acostem al darrera del grup de cases Verge del Carme del carrer d’Andalusia on es trobava l’assentament ibèric de l’Argilera, tot i que no hi ha cap resta visible. Es tracta d’un dels nuclis dedicats a l’explotació agrícola del terme. Reprenem el camí pel carrer Andalusia fins arribar al carrer del Baix Penedès, el qual seguirem cap amunt fins arribar a la carretera del Vendrell. Travessem aquesta i seguim pel carrer del Mirador del Romaní uns 100m fins arribar a l’alçada d’un camí a mà dreta que s’enfila pel turó de la Font, entremig d’antics marges. El seguim uns 100m més fins arribar a l’alçada d’un corriol que queda a la dreta, el qual seguirem fins arribar al capdamunt del turó on es trobava una possible torre de guaita d’època ibèrica.

Desfem el camí fins arribar de nou al carrer del Mirador del Romaní i continuem endavant 150m fins arribar a unes escales de pedra que es troben a mà esquerra. Les baixem fins arribar a l’avinguda Diagonal de la Bonanova. Seguim avall i continuem per la carrerada d’en Ralet fins arribar al carrer Priorat, conegut popularment com l’avinguda de l’electricitat per les torres d’alta tensió que hi transcorren. Continuem per aquesta avinguda fins arribar al passeig de la Unió. El seguim en direcció cap a mar. A uns 200 metres, a mà esquerra es troben les restes de la vil·la romana del Vilarenc, construïda sobre un antic assentament també ibèric.

Seguim el passeig de la Unió avall fins arribar al mercat. Girem a l’esquerra per la carretera del Sanatori. Passem per davant de les cisternes romanes de la vil·la del Vilarenc i seguim fins a la carretera de l’Estació. Travessem aquesta i seguim per un camí que passa per darrera de les antigues instal·lacions del càmping fins arribar al carrer d’Alorda Park, pel qual seguim fins arribar a la carretera C-31. Seguim a la dreta per un caminet paral·lel a la carretera fins a arribar a la Ciutadella Ibèrica. Aquest assentament es troba parcialment reconstruït i és visitable.

Un cop visitada la Ciutadella refem el camí fins arribar al pont peatonal que travessa la C-31. El creuem i entrem a la urbanització Bellamar. Seguim a l’esquerra pel carrer d’Altafulla fins arribar a un camí que seguirem fins arribar al pas per sota la carretera, que queda a l’esquerra, Hi passem per sota i girem a la dreta. Anem fins al final del carrer i girem a mà esquerra fins al carrer del bisbe Català. El seguim amunt fins arribar davant de l’Ajuntament. Des d’aquí prenem el carrer Principal amunt fins arribar al punt de sortida.