Ruta medieval

Llargada de la ruta: 11.270 m
Dificultat: mitjana

Tot i que a Calafell es conserven més restes de l'edat mitjana dels que es visiten en aquesta ruta, la seva dispersió és força àmplia i no permet englobar-los en un sol itinerari. Aquest uneix els dos nuclis de poblament més important del municipi durant aquest període històric. La ruta comença amb la visita al castell de la Santa Creu, de d'on es poden contemplar fantàstiques vistes de Calafell.

Baixem pel carrer Major on s'observa l'estructura del nucli històric. Arribem al carrer de Jesús, on girem a la dreta fins arribar al carrer del Bisbe Català. Girem a l'esquerra fins al final, i després a la dreta fins arribar al túnel que travessa la C-31. Un cop passat aquest, girem a la dreta i seguim fins al primer trencant a mà esquera, el qual prendrem. Seguim el camí de mas d'en Vives fins arribar a una bifurcació. El camí de la dreta mena cap a la muntanya del Comú i la torre de la Talaia. Prenem, però, el de l'esquerra i el seguim fins travessar per sota el túnel de la C-32. Girem a la dreta i, uns 300m més endavant prenem un corriol que ens durà a la urbanització Mas Romeu seguint el curs del torrent de Montpaó.

Quan arribem a l'asfalt, girem a la dreta uns 40m i agafem un corriol que queda a mà esquerra, que transcorre entre els carrers Pep Ventura i Eduard Toldrà per evitar trepitjar l'asfalt i el seguim remuntant el torrent fins que travessem el carrer de Ruperto Chapí. Continuem el camí que va vorejant entre antics camps de conreu i el bosc que ens queda a la dreta. Des d'aquí ja es divisa Montpaó, al qual ens dirigirem. El camí de tornada és el mateix, però a la inversa.