07/04/2017

Altres acords del ple municipal del 3 d'abril de 2017

I les valoracions dels grups polítics municipals.

El ple ha aprovat declarar el centre esportiu municipal Vilarenc Aqua com a bé immoble d’interès social. Aquesta declaració, demanada per l’empresa concessionària, Tandem Wellness SL, implica una bonificació del 95% en l’Impost de Béns Immobles (IBI). L’Ajuntament ha valorat les activitats de caire social que impulsa la concessionària, per exemple els adreçats a les persones grans o a les malaltes de fibromiàlgia. També les campanyes solidàries que impulsa al llarg de l’any, com la matrícula solidària en benefici de diferents causes o oenagés, i els descomptes en l’abonament als empadronats, a persones discapacitades, a famílies nombroses..., i les beques a nens de famílies amb pocs recursos. S’ha aprovat amb 9 vots a favor (PSC, PP i UAM), 9 en contra (CiU i CUP) i tres abstencions (ERC i regidor no adscrit): l’empat s’ha desfet amb el vot de qualitat de l’alcalde.

La sessió també ha aprovat una guia de llenguatge no sexista, un protocol d’actuació davant de situacions d’assetjament laboral i el procediment per acreditar, tal com estableix la Llei 26/2015, que el personal municipal que hagi d’interactuar amb infants no té antecedents penals per delictes contra la llibertat o indemnitat sexual o de tràfic d’éssers humans. Les tres mesures seran d’aplicació a l’Ajuntament i als organismes autònoms i empreses municipals. En el cas d’adjudicacions a empreses externes de serveis que impliquin contacte amb menors, s’exigirà que les participants acreditin que el seu personal compleix la norma. L’acreditació, a més, s’haurà de renovar cada   vegada a l’empresa s’hi incorpori nou personal adscrit al servei adjudicat.

En el ple s’ha donat compte de la modificació de l’organigrama polític municipal, arran del   nomenamant com a regidor de Cultura de Joan M. Triadó. La cartera de Cultura no figurava de forma expressa en el cartipàs municipal i era una demanda dels grups de l’oposició. L’acord assolit entre els grups que formen el govern i el grup d’ERC per aprovar el pressupost d’enguany, incloïa aquesta qüestió.

El ple també ha aprovat, per unanimitat, posar el nom de Juan Ríos Juárez al camp de futbol municipal del Passeig de la Unió. Juan Ríos, que va morir fa un any, era la principal figura del futbol local. Va jugar 21 anys en el primer equip del Club Futbol Calafell. Posteriorment, va ser entrenador durant 15 anys d’equips de futbol base, tant del Club Futbol Calafell com de l’Escola de Futbol Base de Calafell, entitat aquesta darrera de la qual va ser un dels fundadors.

També s’han aprovat els convenis de patrocini entre l’Ajunament i esportistes i clubs que projecten especialment el nom i la imatge de Calafell per tot arreu. En concret, s’aportaran 60.000 euros al Club Patí Calafell i al seu primer equip d’hoquei, i 8.000 euros, al jove motociclista Àlex Toledo.

El ple ha aprovat una moció conjunta dels grups de CiU i ERC que demana un aclariment i una disculpa pública al diputat del PP Xavier Garcia Albiol. La proposta arrenca d’unes manifestacions d’Albiol sobre la conferència del president de la Generalitat a Brussel·les, el passat 24 de gener, en els quals va referir-se a persones de Calafell presents a l’acte en uns termes que els dos grups consideren despectius. La moció mostra la disconformitat amb aquestes paraules i amb el to emprat i considera que es referia a tots els calafellencs. De no haver-hi disculpa, la moció aprovada considerarà que Albiol es reitera “en la seva falta de respecte”. La proposta ha estat aprovada amb 10 vots a favor (CiU, ERC i CUP), 9 en contra (PSC, PP, Ciutadans i regidor no adscrit) i 2 abstencions (UAM).

Les valoracions dels grups polítics municipals


Albert Pijoan (CUP)

“L’Ajuntament deixarà de percebre 30.000 euros l’any per la bonificació de l’IBI a una empresa, per fer la feina per la qual va ser contractada. Per sort, caldrà aprovar-ho cada any i esperem que els grups que han permés avui l’aprovació amb la seva abstenció entrin en raó. Destaquem també la moció que reclama disculpes a Xavier Garcia Albiol: no podíem no donar-hi suport i hem vist que els que més parlen de divisió de la societat són els més l’atien”.

José Manuel Tejedor (Ciutadans)

“El reglament de participació és positiu: nosaltres vam néixer com a partit de la societat civil i no podem ser més partidaris de donar veu a l’entramat social. També destaquem les mesures d’igualtat que s’han aprovat: protocol contra l’assetjament laboral, guia de llenguatge no sexista..., així com la protecció als infants. Hem mantingut el vot contrari als pressupostos perquè continuem pensant que no representen la millor forma de gestionar els recursos dels veïns. I inclouen inversions, que presenten com si fossin seves, quan les hem proposat nosaltres”.

Miguel Ángel Perín (PSC)
“Ha estat un ple amb un contingut molt substantiu. S’ha aprovat definitivament el pressupost, que consolida la línia econòmica del govern, amb la rebaixa fiscal i un grapat d’inversions de fort calat social. A tots els nuclis, però sobretot a Segur, que és el gran oblidat del municipi. El reglament de participació ha estat capitanejat per l’equip de govern, i en concret els socialistes, que ho portàvem al programa, tot i que s’hi ha sumat tothom. L’ordenança de tinença d’animals és un altre gran pas: tot el mandat que estem atenent les demandes dels propietaris de gossos, amb nous equipaments, i permetent l’accès a la platja sense perdre les banderes blaves”.

Sandra Suárez (CiU)
“Som l’únic partit que ha presentat al·legacions al pressupost i a la plantilla. I s’ha vist que els que deien que ho farien millor que nosaltres, aproven el pressupost el 3 d’abril, i amb un reconeixement de crèdit, és a dir de factures no pagades. Han acceptat 2 al·legacions de les 23 que vam presentar. Amb els diners que el govern demana com a crèdit, a pagar durant anys, creiem que es poden fer moltes altres coses, en comptes d’inversions equivocades (la biblioteca al Sindicat, els locals del Port...). Si s’omplen la boca de participació, caldria deixar parlar de debò al poble. Els processos de participació previstos en el reglament aprovat s’han de posar en marxa ja mateix”.

Els grups dels quals no s’ofereix la valoració del ple, és perquè han declinat fer-la en acabar la sessió.