07/04/2017

Calafell recupera amb una exposició el fons del fotògraf Antoni Capella

La família va cedir 40.000 imatges fetes al municipi entre 1957 i 1990

Calafell inaugura aquest vespre (19.30 h) l’exposició “Identificant identitats”, una gran mostra que recupera el llegat del fotògraf Antoni Capella Contra (Barcelona 1934-2005), una part de la qual són imatges fetes al municipi entre 1957 i 1990. L’exposició podrà visitar-se fins al 31 de maig al centre cívic Cinema Iris (carrer Vilamar 21).

Capella va retratar durant més de tres dècades els principals actes socials i festius (com les cavalcades de Reis, els Carnavals...) i va fer milers de fotografies familiars i personals. Regentava una botiga de fotografia al Passeig Marítim de Sant Joan de Déu, que era el lloc habitual on anar a fer-se les fotos per al DNI. I aquest és l’argument de l’exposició que s’inaugura avui: s’exhibeixen fotos de carnet de persones que no estan identificades i es demana al visitant que aporti el nom o les dades dels fotografiats que pugui reconèixer.

El novembre de 2010, cinc anys després de la mort de Capella, la seva família va cedir 40.000 negatius provinents d’aquesta activitat a Calafell. La cessió va fer-se al departament de Cultura de la Generalitat, a condició que les imatges es dipositessin a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Entre els acords signats llavors, hi havia el d’organitzar una exposició.

En aquell mateix acte, la família va cedir a l’Ajuntament de Barcelona uns altres 260.000 negatius, provinents de la feina que Antoni Capella feia a la capital catalana com a fotògraf de societat. Per tant, són 300.000 les imatges conservades per les institucions públiques.

Antoni Capella era bàsicament un fotògraf de societat: va ser col·laborador dels “Ecos de Sociedad” de la revista “Hola” i fotògraf de guàrdia d’alguns històrics clubs de Barcelona com la Terraza Martini, Arca de Noé i Skal, on va retratar la jet set des dels anys cinquanta als noranta del segle passat. Però Capella és també autor d’algunes de les millors fotografies del Gran Teatre del Liceu i d’altres edificis emblemàtics. També va treballar com a fotògraf per a Ràdio Barcelona i seu és el reportatge gràfic dels històrics programes del popular locutor Joaquín Soler Serrano (Múrcia, 1919 - Barcelona, 2010) per ajudar els damnificats per les inundacions al Vallès de l’any 1962.