10/04/2017

Costes fa l'aportació anual de sorra a les platges de Calafell

Es traslladen i escampen 4.000 metres cúbics de sediments retinguts pel Port de Segur

La demarcació de Costes de Tarragona ha realitzat l’aportació anual de sorra a les platges de Calafell. Aquesta mesura s’aplica des de fa una dècada, quan es va remodelar el Port de Segur de Calafell. La sorra que no pot seguir la dinàmica de corrents litorals, per l’obstacle que representa la dàrsena, és transportada a l’altre costat i escampada.

Enguany s’han transportat 4.000 metres cúbics de sorra. S’han escampat a la zona més afectada per l’erosió, a la platja de l’Estany Mas Mel, a l’altura de la plaça del Mil·lenari. Tot i tractar-se d’una operació que es fa anualment, enguany es feia especialment necessària pels efectes dels temporals que hi ha hagut aquest hivern, sobre tot el dels dis 21 i 22 de gener.

L'efecte del nou port

L’anterior port era del model port-illa i permetria cert pas de sediments entre el seu costat de llevant i el seu costat de ponent. El nou port va quedar “enganxat” a terra i va generar un efecte barrera. En la declaració d’impacte ambiental del projecte va quedar establert que, anualment, es faria un transport de la sorra acumulada a llevant a les platges de ponent.

Aquesta actuació ajuda a recuperar l’extensió de platja erosionada, però també la qualitat original de la sorra, que va disminuir molt fa prop d’un quart de segle, quan es va realitzar una regeneració amb arena d’una altra part del litoral.