03/04/2017

L’Ajuntament de Calafell renova el segell de transparència Infoparticipa, atorgat per la UAB

Amb la mateixa puntuació que l’any passat, un 94,23%, però amb una avaluació més exigent

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha confirmat la renovació del segell de transparència Informativa a l’Ajuntament de Calafell. Les avaluacions, realitzades des de principis d’any, havien donat un resultat que ja ha estat confirmat oficialment. Calafell ha assolit un resultat del 94,23%, el mateix que l’any passat, però en una convocatòria amb unes comprovacions molt més exigents.

El lliurament del guardó es farà en un acte públic el proper 19 d’abril, els detalls dels quals es facilitaran properament.

Calafell compleix 49 dels 52 barems analitzats. Els tres no puntuats són la publicació actualitzada d’actes del ple municipal, la publicació d’actes d’organismes de participació i l’existència d’una carta de serveis. L’alcalde, Ramon Ferré, ha indicat que “certament tenim un retard en les actes del ple, fruit del canvi de sistema d’actes escrites a vídeoactes i a la reorganització de la secretaria municipal, però ens estem posant al dia”.

Ha afegit que “malament podem tenir actes d’organismes participatius, quan no els tenim constituïts, però aquesta mateixa setmana s’aprovarà el reglament de participació que els crearà”. I el que fa a la carta de serveis, “la UAB ens ha posat deures i que ningú dubti que els farem i l’any vinent podrem pujar encara més la puntuació”.

Del suspens a l’excel·lent

Calafell va passar de suspendre a obtenir un excel·lent en només un any. En l’avaluació referida a 2014, la puntuació va ser del 39,02%. En l’anterior, relativa al 2013, havia estat fins i tot inferior: el 36,59%%. En canvi, en la revisió referida a 2015, es va saltar fins al 94,23%.

El segell Infoparticipa valora el grau de transparència dels ajuntaments, a partir d’un seguit d’indicadors relatius a les seves webs, avaluats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

En aquesta edició, els avaluadors han tingut en compte que la informació que faciliten els ajuntaments a través d’aquestes webs es difongui de manera constant i s’actualitzi permanentment “amb la indicació expressa de la data de la darrera actualització i, si és possible, de la data en què s’ha de tornar a actualitzar”. És més, s’ha valorat que la informació s’organitzi “d’una forma que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que faciliti una consulta àgil i ràpida".

Per això, només s’han validat els indicadors “si la informació està totalment actualitzada, és vigent i té un fàcil accès, la qual cosa vol dir que l’espai on apareix està ben denominat i direccionat correctament”.