Aprovada la creació d'una xarxa d'horts urbans en espais sense edificar que no tenen cap ús

07/06/2017

El ple municipal d’aquest 5 de juny també ha aprovat una moció del grup municipal de la CUP per promoure la creació d’una xarxa d’horts urbans en espais sense edificar que actualment no tenen cap ús. La proposta ha tirar endavant amb vint vots a favor (CiU, PSC, CUP, PP, UAM, ERC i regidor no adscrit) i una abstenció (Ciutadans).

Segons ha explicat el portaveu de la CUP, Ivan Montejo, la crisi ha deixat “una gran quanitat de solars sense edificar per a habitatge o altres usos, que resen totalment improductius i mancats de qualsevol funció social i sovint es troben en situació d’abandonament”. També ha dit que donar ús a aquests terrenys permet mantenir-los nets i estalviar problemes de salubritat i de seguretat i per això pot ser interessant per als propietaris cedir-los temporalment per fer-hi horts urbans.

Segons la CUP, aquesta mena d’horts pot garantir l’autosuficiència alimentària de persones i famílies en situació d’atur o amb escassos recursos econòmics. A més, tot aconseguint aliments d’alt valor nutritiu i esdevenint espais ocupacionals per a persones aturades. Els horts urbans també poden ser eines de teràpia ocupacional o per a col·lectius específics afectats per malalties o discapacitats. I finalment, un àmbit de lleure productiu, alternativa al lleure de consum, que també fomenta el conreu de productes locals i de temporada.

La moció determina que es crearà un grup de treball que estudiarà la creació d’aquesta xarxa d’horts urbans que analitzi tots els factors implicats. I també precisa que els terrenys potencialment destinables a l’horticultura urbana podran ser tant de titularitat municipal com privada. En el cas de solars privats, l’Ajuntament haurà d’exercir de mitjancer entre la propietat i els potencials usuaris per arribar a un acord.