Calafell recull el segell Infoparticipa concedit per la UAB per la seva transparència

20/04/2017

L’Ajuntament de Calafell ha recollit el segell Infoparticipa, atorgat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la seva transparència. En una acte celebrat al Rectorat de l’Autònoma, a l campus de Bellaterra, Calafell ha estat un de les 101 institucions locals, entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions, que s’han fet creditors d’aquesta distinció per les seves bones pràctiques de comunicació i informació.

El segell Infoparticipa valora el grau de transparència dels ajuntaments i ens locals, a partir d’un seguit d’indicadors relatius als seus webs, avaluats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. Enguany han estat reconeguts 93 ajuntaments, 5 consells comarcals i 3 diputacions (que era la primera vegada que hi participaven).

Calafell ha assolit el compliment de 49 dels 52 barems analitzats. Això significa un 94,23% de compliment en aquesta avaluació, referida a l’any 2016. És la mateixa nota assolida en l’avaluació relativa a 2015. S’ha aconseguit, tanmateix, en una edició amb unes comprovacions més exigents. En concret, els avaluadors han tingut en compte que la informació que faciliten els ajuntaments a través dels seus webs estigui sempre actualitzada, que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que en faciliti la consulta.

En l’acte de lliurament, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha subratllat que “rebre de nou aquest guardó ens satisfà molt, perquè una de les nostres prioritats era que en aquest mandat l’Ajuntament recuperés la màxima transparència”. Ferré ha afegit que “s’està fent una bona feina d’informació i comunicació i l’Infoparticipa, que ha passat de suspendre a tenir nota alta, n’és la prova”.

Es dóna la circumstància que l’any 2014 Calafell va aconseguir només un 39,02% de compliment, i l’any anterior, el 2013, va situar-se en el 36,59%.

La directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, Amparo Moreno, ha destacat, de la seva banda, la importància de “convertir les bones pràctiques en rutina quotidiana: és a dir, de no treballar la transparència per complir la llei, o per aconseguir un premi, sinó de tenir-la com a element central del funcionament de la institució”.