El centre de dia i el taller ocupacional de la Masia de la Sínia estaran acabats en poc més d'un any

05/10/2015

El centre de dia per la gent gran i el taller ocupacional, que es construeixen al recinte de la Masia de la Sínia de Calafell, estaran acabats en poc més d’un any. Les previsions són enllestir les obres, que han començat aquest estiu, a finals de 2016 o principis de 2017. Amb aquest projecte, es donarà responsta a dues de les principals demandes que existeixen al municipi des de fa anys.

El projecte és tirat endavant per la Fundació Privada Santa Teresa de Vendrell, amb una inversió d’1,5 milions d’euros, a canvi d’una concessió per la gestió per trenta anys. El director general de la Fundació, José Carlos Eiriz, explica que “les obres de construcció han començat aquest mes de setembre i actualment en la fase d’aixecar les estructures”. Afegeix que “el termini de les obres és d’uns catorze o quinze mesos, perquè l’equipament pugui entrar en funcionament a finals de 2016, com a molt, a principis de 2017”.

El nou equipament doble, que tindrà una superfície construïda de 1.500 metres quadrats en una sola planta, integra algunes de les edificacions annexes a la Masia de la Sínia, una antiga destil·leria del segle XIX. El centre de dia per a persones grans oferirà un total de 60 places, mentre que el taller ocupacional en tindrà 40. Tots dos serveis disposaran d’edificis independents, per bé que compartiran alguns espais i serveis, com el menjador o la fisioteràpia, la qual cosa permet.

Eiriz subratlla que “aquest complex tindrà una entrada enjardinada i un seguit d’epais adaptats tant per l’ús de les persones amb discapacitdat com per fer tot tipus d’activitats per les persones grans”. El model de gestió serà el que aquesta Fundació aplica al centre de dia “Anna Serra” del Vendrell, reconegut a tota la comarca del Baix Penedès. És un model flexible que s’orienta a les necessitats dels usuaris i a aconseguir que se sentin com a casa.

Quan estigui operatiu, el centre funcionarà dotze hores diàries (de 8 del matí a 8 del vespre), de dilluns a diumenge. Dins d’aquesta franja horària, els usuaris podran estar les hores que necessitin, sense cap mínim ni un horari fix. Però és més, s’oferiran serveis com dutxes geriàtriques o per persones amb mobilitat reduïda, que podran sol·licitar-se independentment del fet de ser usuari habitual.

Un altre tret del model que s’aplicarà és l’atenció sociosanitària permanent durant les hores d’obertura i la programació d’activitats: tallers de memòria, esports i jocs. Fins i tot hi haurà activitats amb les escoles bressol. Aquest és un model innovador que centra l’atenció en la persona i en foment de la seva vitalitat física i social.

La creació del centre de dia per a la gent gran és una de les principals demandes ciutadanes que hi ha a Calafell des de fa pràcticament dècades. El taller ocupacional per persones discapacitades, a més, facilitarà la inserció laboral d’aquest col·lectiu, que actualment s’ha de desplaçar fora del  municipi per poder treballar en un lloc adaptat a les seves circumstàncies.