El govern de Calafell convida l’oposició a buscar una entesa per regular els clubs cannàbics

19/05/2017

El govern municipal de Calafell ha convidat els grups de l’oposició a una taula de debat per regular els clubs cannàbics al municipi. L’objectiu és consensuar una ordenança que estableixi uns paràmetres mínims sobre l’obertura i característiques d’aquests locals.

El govern municipal va intentar una regulació l’abril de l’any passat. En el ple celebrat el dia 4 d’abril de 2016, una proposta en aquest sentit va aconseguir la majoria simple en el ple municipal. Però en tractar-se d’un pla especial, que requereix majoria absoluta, va quedar en no res.

Des de llavors, l’Ajuntament de Calafell ha hagut de donar llicèncicia d’obertura a diferents clubs cannàbics, sense poder establir uns mínims, com la distància mínima a centres educatius o equipaments públics, o entre establiments d’aquesta mena. A més, tampoc ha pogut garantir una regulació sobre horaris o aforaments, serveis que han de tenir aquests locals o sistemes d’evacuació de fums, que s’exigeixen a qualsevol altre negoci. Actualment, només regeix una legislació general, davant la qual l’Ajuntament no pot denegar pràcticament cap sol·licitud de llicència.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica que “els clubs cannàbics són perfectament legals i no hi tenim res en contra”. Afegeix que “no obstant això, creiem que cal alguna mena de regulació municipal, tal com estableix la normativa general, per posar ordre en aquesta activitat, ja que, en cas contrari, no podem denegar cap llicència, per més justificat que pogués estar”.

Ferré afegeix que “hem de disposar d’eines administratives que ens permetin destriar el gra de la palla”. L’alcalde es refereix al cas del passat cap de setmana, en què va produir-se una explosió a un habitatge de Segur de Calafell per manipulació de productes químics vinculada a una plantació de marihuana. Les persones ferides en aquesta deflagració, i imputades pels Mossos d’Esquadra per un delicte contra la salut pública i un altre de danys, havien demanat i aconseguit una llicència per obrir un club cannàbic.

Segons l’alcalde, “els clubs cannàbics són del tot legals, però els fets ocorreguts a Segur de Calafell fan evident que aquesta figura legal pot ser aprofitada per persones o grups que res tenen a veure amb l’autoconsum de cànnabis”. Ferré indica que “amb independència que potser caldria alguna reforma per cobrir el buit legal que hi ha a propòsit del conreu de marihuana, i que facilita molts abusos, els ajuntaments tenim un marge per posar ordre, i això és el que volem proposar, tot confiant que l’oposició entendrà que no es tracta de restringir res, sinó d’evitar qüestions que no són precisament desitjables”.