L'Ajuntament de Calafell crearà el Consell Municipal de Seguretat Ciutadana per donar veu a la societat civil

23/03/2010

L'Ajuntament de Calafell serà el primer de la comarca a disposar d'un Consell Municipal de Seguretat Ciutadana. L'òrgan donarà veu a la ciutadania perquè pugui expressar-se en matèria de seguretat i servirà per reforçar l'acció de la Junta de Seguretat Local. Justament aquest darrer organisme s'ha reunit avui a l'Ajuntament i ha saludat la creació d'aquest òrgan consultiu i de participació ciutadana.
La posada en marxa del Consell l'aprovarà un plenari municipal i l'òrgan entrarà en funcionament en els propers mesos abans de l'estiu.

L'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha manifestat després de la celebració de la Junta de Seguretat Local que la creació del nou òrgan "suposa una bona notícia per Calafell ja que a l'òrgan s'hi podrà implicar la societat civil i establir una major proximitat entre la ciutadania i els cossos de seguretat".

El Consell Municipal de Seguretat Ciutadana estarà format per un president, un sots-president, diversos vocals i un representant de cada grup municipal representats a l'Ajuntament. També hi estaran representats un membre de l'estament judicial, un del Ministeri Fiscal, un del Consell Escolar Municipal, un de les entitats veïnals, un de les entitats culturals, un de les entitats esportives, un representant de cada nucli urbà de Calafell, un dels gremi d'Hostalers i de Comerciants, un de les entitats juvenils, a més del director de serveis de Via Pública, el cap de la Policia Local, un agent del cos dels Mossos d'Esquadra i un representant de la Secretaria de l'Ajuntament.

Per la seva part, la directora territorial del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Hortènsia Grau, ha volgut destacar la novetat que en matèria de participació ciutadana suposa la proposta que tirarà endavant l'Ajuntament: "He de felicitar l'Ajuntament per aquesta iniciativa perquè suposa un plus de radicalitat democràtica. Fa corresponsable la ciutadania del tema de la seguretat i li atorga més transparència".

D'altra banda, la Junta ha abordat el reforç policial de cara a la Setmana Santa i a l'estiu. A Calafell hi haurà més desplegament i patrullatge policial a les zones especialment turístiques com ara el Passeig Marítim o les urbanitzacions, ha indicat l'alcalde. Calafell té prop de 25.000 habitants empadronats, però durant la Setmana Santa i a l'agost arriba a puntes de 140.000 residents.

D'altra banda, el nombre de furts ha viscut un petit increment des del desplegament del cos dels Mossos d'Esquadra, fet que es considera normal els primers anys de desplegament policial. En canvi, han baixat els delictes contra les persones, un fet que es considera "significatiu", en paraules de la directora territorial d'Interior. Sobre sinistralitat, es constata una reducció de la mateixa "gràcies al treball conjunt de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra i a actuacions urbanístiques com la reforma de la travessia de Segur, amb la creació de grups semafòrics i noves rotondes", ha declarat per la seva part l'alcalde. Així, en 2007 es van enregistrar 378 accidents, contra el 310 de l'any 2009.

L'alcalde, amb la directora territorial del Departament d'Interior