Presentat el projecte de Llei de Barris del Poble, que preveu inversions de 8,6 milions d'euros

20/05/2010

Un moment de l'acte celebrat dimecresL'Ajuntament ha presentat a la Generalitat el projecte d'intervenció integral per acollir-se a la setena convocatòria de la Llei de Barris, que preveu efectuar una inversió de 8,6 milions d'euros per revitalitzar el nucli antic de Calafell. El projecte es va presentar la tarda-nit de dimecres en un acte públic, ha estat redactat després d’un procés de participació ciutadana.

La preparació d'aquest projecte ha evidenciat el retrocés que el nucli del Poble ha experimentat des de fa uns anys, amb la pèrdua de població i el seu envelliment, la proliferació d'habitatges i solars buïts i una minva acusada de l'activitat econòmica. Ara, el projecte vol precisament "invertir la tendència i retornar-li la vida al barri", segons l'alcalde, Jordi Sánchez.

Per aconseguir-ho, el projecte presentat a la Generalitat planteja tres estratègies. La primera, revaloritzar el patrimoni històric existent al barri. La segona, millorar l'habitabilitat. I la tercera, millorar l'oferta d'equipaments i espais de trobada per garantir la cohesió.

L'alcalde destaca que "el nucli antic té problemes importants, però a la vegada potencialitats molt importants que hem de desenvolupar". Jordi Sánchez afegeix que "per exemple, el nucli del Poble perd població, però segueix tenint una capacitat associativa que no sempre es dóna en altres nuclis".

D'acord amb les bases de la Llei de Barris, la inversió serà assumida aproximadament al 50% per la Generalitat i l'Ajuntament. Però com l'Ajuntament hi dedicarà també altres recursos provinents de subvencions, el repartiment serà el següent: l'Ajuntament, el 46%; la Generalitat, el 46%; i amb càrrec al Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, el 8% restant.

El tinent d'alcalde de Territori, Ramon Ferré, subratlla que "al nucli del Poble s'hi estan desenvolupant i hi ha previstes altres actuacions per import de 8,3 milions d’euros". Per això, el total d'inversió que s'acumularà al barri en els propers anys serà de pràcticament 17 milions d'euros.

El projecte preveu ampliar substancialment el Centre Cívic del 'Sindicat' i convertir la Masia de Cal Rion en un centre cultural. També contempla ajuts per a habitatges i un compendi molt ampli d'obres en carrers i places. No oblida la promoció comercial i la cohesió social i aposta pel turisme i l'artesania.

A tall d'exemple, el projecte presentat preveu continuar les actuacions d'urbanització previstes pel Pla especial de reforma interior dels entorns del Castell amb l'execució de la urbanització dels carrers passatge del Castell, plaça del Trinquet, carrer de les Penyes i de l'Aire, la instal·lació d'un ascensor de la plaça del Trinquet fins al castell i la millora de l'accessibilitat dins el recinte emmurallat. També es preveu la urbanització de la nova placeta els Terrossets (a les portes de l’escola Bressol amb el mateix nom), la urbanització de la plaça de Cal Cubano i l’adequació de la xarxa d’enllumenat públic de la plaça Major i de la plaça de les Eres.