L’Ajuntament de Calafell construirà un Centre de Dia per a gent gran, al costat de la Masia de la Sínia

19/12/2014

L’Ajuntament de Calafell construirà un Centre de Dia per a gent gran del municipi, en els terrenys adjacents a la Masia de la Sínia. En el ple celebrat avui ja s’ha aprovat la concessió dels terrenys, per un període de 30 anys, a la Fundació Santa Teresa, que és qui s’encarregarà de la gestió i també es farà càrrec de les obres de construcció. Les obres començaran al 2015, i el servei es posarà en funcionament previsiblement al 2016.

En el mateix terreny, i juntament amb el centre de dia, la Fundació Santa Teresa també construirà un centre ocupacional, dedicat a persones amb discapacitat. Ambdós centres tindran edificis individuals, amb entrada per la Rambla Nova, i compartiran alguns espais comuns.

El regidor d’Urbanisme, Rafel Solé, ha destacat que “amb aquest projecte s’aconsegueix situar en un mateix lloc el centre de dia i el centre ocupacional, aprofitant serveis comuns i que la Fundació Santa Teresa ja té models implementats que funcionen en aquests dos tipus de centre.”

En un principi, el Centre de Dia oferirà un total de 60 places, si bé com que el servei es podrà contractar per hores i dies convinguts, se’n podran beneficiar més d’un centenar de persones. A més, el centre també oferirà la possibilitat de contractar només determinats serveis, com pot ser el de les dutxes geriàtriques.

L’horari de funcionament serà de dilluns a diumenge de 8h. del matí a 20h., però dintre d’aquesta franja horària els usuaris podran fer ús del centre en funció de les necessitats de cadascú. De fet, no hi haurà un horari restringit, ni per als propis usuaris ni per a les visites. El centre comptarà amb personal sociosanitari, que oferirà una atenció permanent als usuaris.

“La voluntat de l’Ajuntament de Calafell és que aquest centre de dia sigui un lloc on les persones grans se sentin com a casa”, afirma la regidora de Benestar i Gent Gran, Maria Verge. La Fundació Santa Teresa desenvoluparà un model innovador, basat sobretot en l’atenció especial a cada persona, i amb l’organització de tallers i activitats a dins i fora del centre. En aquest sentit, les persones grans faran tallers per fomentar la memòria, el moviment i la percepció auditiva o visual, però també faran jocs, practicaran esports, o visitaran escoles bressol. “Es considera que les persones grans poden aportar encara moltes coses, i per això es busca aquesta relació intergeneracional”, apunta Verge. El Centre ocupacional tindrà una capacitat de 40 places.

Per la seva banda, Rafel Solé ha apuntat que “el Centre de Dia va ser una de les propostes més votades en el procés de participació ciutadana, que l’Ajuntament de Calafell va organitzar per decidir qui ús es donava al Mercat Vell.” També ha recordat que “els tècnics van descartar que aquest tipus de servei es pogués ubicar en l’edifici de l’antic mercat municipal, ja que no reunia les condicions necessàries, com és el fet de disposar d’una zona enjardinada.”

L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, ha destacat la sensibilitat de tots els grups municipals en votar a favor del projecte, ja que “és un equipament molt important per al municipi.” “Som conscients que al municipi hi ha molta gent gran que té necessitat d’aquest tipus de servei, l’equip de govern de l’Ajuntament de Calafell ha volgut donar resposta a aquesta demanada ciutadana i buscar un emplaçament idoni, com és el terreny del costat de la Sínia, situat davant del parc més gran de Calafell, al Parc de la Sínia”, conclou l’alcalde.