Recta final de les obres del centre de dia i el taller ocupacional a la Masia de la Sínia

24/10/2016

Les obres del centre de dia per a la gent gran i el taller ocupacional a la Masia de la Sínia de Calafell estan en la recta final. La Fundació Santa Teresa del Vendrell, que les tira endavant, preveu acabar-les el proper mes de febrer. Tots dos equipaments són dues demandes principals del municipi des de fa dècades.

Fa mesos que es treballa a l’interior del recinte i això podia causar la impressió que les obres no avançaven. Tanmateix, a dins estan ja en la fase d’acabats i a fora serà qüestió d’unes setmanes.

La Fundació Santa Teresa inverteix 1,5 milions d’euros en aquest projecte, a canvi d’una concessió per la gestió per trenta anys. El director general de la Fundació, José Carlos Eiriz, explica que “aquest equipament donarà servei a Calafell, però ja l’està donant en les mateixes obres, ja que tothom que hi treballa és de Calafell i tots els industrials i empreses que hi participen són de Calafell”.

Eiriz afegeix que el projecte s’ha dissenyat tenint en compte una possible ampliació en el futur, “per exemple per oferir un servei de residència per a les persones grans”. El responsable de la Fundació ha defensat, tanmateix, un model molt flexible: “No ha de respondre a la idea clàssica d’unes habitacions o d’un sistema de places, sinó que podrien ser petits habitatges individuals, amb uns serveis comuns compartits, o fins i tot perquè s'hi aculli tant persones grans com persones amb discapacitats”.

De fet, l’actual projecte ja es basa en aquest principi. Tant el centre de dia com el taller ocupacional disposaran d’edificis independents, però compartiran alguns espais i serveis, com el menjador o la fisioteràpia. La superfície construïda és de 1.500 metres quadrats, en una sola planta i, per tant, sense barreres arquitectòniques. Integra algunes de les edificacions annexes a la Masia de la Sínia, que és una antiga destil·leria del segle XIX. El centre de dia per a persones grans oferirà un total de 60 places, mentre que el taller ocupacional en tindrà 40.

Pel que fa al centre de dia, el model de gestió serà el del centre “Anna Serra” del Vendrell, reconegut a tota la comarca del Baix Penedès. És un model flexible que s’orienta a les necessitats dels usuaris i a aconseguir que se sentin com a casa. Funcionarà dotze hores diàries (de 8 del matí a 8 del vespre), de dilluns a diumenge. Dins d’aquesta franja horària, els usuaris podran estar les hores que necessitin, sense cap mínim ni un horari fix. Però és més, s’oferiran serveis com dutxes geriàtriques o per persones amb mobilitat reduïda, que podran sol·licitar-se independentment del fet de ser usuari habitual.

Una altra característica serà l’atenció sociosanitària permanent durant les hores d’obertura i la programació d’activitats: tallers de memòria, esports i jocs. Fins i tot hi haurà activitats amb les escoles bressol. Aquest és un model innovador que centra l’atenció en la persona i en foment de la seva vitalitat física i social.

Pel que fa al taller ocupacional per a persones discapacitades, a més, facilitarà la inserció laboral d’aquest col·lectiu, que actualment s’ha de desplaçar fora del  municipi per poder treballar en un lloc adaptat a les seves circumstàncies.