01/03/2009

L'expectació per les novetats de la xatonada derrota el mal temps

Les novetats que presentava la 8a Xatonada Popular de Calafell han estat capaces de derrotar, aquest matí, l’adversa climatologia amb què ha començat el dia. Tot i la pluja, que ha obligat a traslladar l’acte a una zona d’aparcament coberta del Port de Segur de Calafell, l’afluència de públic ha estat constant al llarg de les prop de quatre hores en què s’ha servit xató. I la màxima expectació era per degustar les receptes, com el gelat, el pa o la pizza de xató, que es presentaven com a fórmula per renovar aquest plat emblemàtic del Penedès.

Les novetats que presentava la 8a Xatonada Popular de Calafell han estat capaces de derrotar, aquest matí, l’adversa climatologia amb què ha començat el dia. Tot i la pluja, que ha obligat a traslladar l’acte a una zona d’aparcament coberta del Port de Segur de Calafell, l’afluència de públic ha estat constant al llarg de les prop de quatre hores en què s’ha servit xató. I la màxima expectació era per degustar les receptes, com el gelat, el pa o la pizza de xató, que es presentaven com a fórmula per renovar aquest plat emblemàtic del Penedès.

El tinent d’alcalde de Turisme de l’Ajuntament de Calafell, Àngel Verge, ha destacat “que les novetats han estat molt ben acollides i només calia veure les cues que es formaven per tastar les sorprenents formes de menjar xató que han preparat els restauradors calafellencs, amb l’ànim de situar-nos a l’avantguarda de la nostra gastronomia tradicional”.

Verge ha afegit que “el balanç de la jornada és altament positiu. Les 1.100 racions de xató que havíem preparat s’han pràcticament exhaurit i això que fer la Xatonada a un lloc cobert i més amagat sempre resta públic”.

La Xatonada ha comptat amb l’assistència de la restauradora Montserrat Estruch, actual ambaixadora de la Ruta del Xató. Estruch és directora del restaurant El Cingle, de Vacarisses (Vallès Occidental), que des de 2004 ostenta una estrella a la Guia Michelin. I un dels actes centrals de la jornada ha estat l’exhibició de xatonaires infantils, en què han participat una setantena d’alumnes de tercer i quart de primària de diferents escoles del municipi.

Segons ha recordat l’alcalde, Jordi Sánchez, en el seu parlament, “la continuïtat generacional és bàsica per garantir la pervivència dels costums i tradicions, que a la vegada és el fonament d’una realitat en termes d’activitat econòmica”.

Els restaurants Allotjament Antiga, Casa Pedro, Da Marco, Eusebio i l’Àncora han preparat i servit el xató que avui s’ha pogut degustar. El col·lectiu de restauradors “El gust és nostre” s’ha encarregat de servir les noves especialitats. En concret, l’establiment Come Va? ha presentat el gelat de xató, Can Pilis, el pa de xató, i Milan Da Marco, la pizza de xató. Agafant la idea de Montserrat Estruch, autora d’uns panellets de xató, el col·lectiu de restauradors ha volgut “reformular” el xató amb receptes i textures ben poc habituals i ha fet palès que un plat tradicional per excel·lència pot explorar nous camins gastronòmics.

Algunes d’aquestes receptes, com la pizza de xató, ja formen part de la carta d’alguns d’aquests establiments. Altres estan estudiant la incorporació del gelat de xató a la carta de postres i n’hi ha un que està engegant un projecte per vendre cornets amb massa de pizza amb diferents farciments, entre ells, el xató. Els restauradors que participen en aquesta iniciativa han recordat avui que el xató combina i lliga molt bé amb les farines i també amb les preparacions dolces.