Adjudicades les obres de la nova biblioteca al nucli antic de Calafell

19/12/2016

L’Ajuntament de Calafell ha adjudicat les obres de la nova biblioteca del nucli antic, a l’edifici El Sindicat. El projecte preveu la remodelació de l’antic casal de la Cooperativa Agrícola i una ampliació a la zona on actualment hi ha un aparcament. Els treballs començaran després de les festes de Nadal i tindran una durada de vuit mesos.

L’adjudicació ha recaigut en l’emprea constructora Artifex Infraestructura, per un preu de 1.117.001,82 euros més IVA. L’adjudicatària va oferir millores per un import de 129.188,73 euros. Aquesta obra forma part del Pla de Barris del nucli antic, finançat al 50% entre la Generalitat i l’Ajuntament.

La superfície total de la nova biblioteca serà de 1.833,33 metres quadrats. D’aquest total, 1.363,82 metres quadrats corresponen a l’actual edifici, i 469,51, a l’ampliació. El nou equipament, situat a l’cèntrica cruïlla dels carrers Jesús i Marqués de Samà, es distribuirà en quatre plantes, organitzades temàticament, però amb usos molt flexibles.

A la planta baixa hi haurà, a més de l’entrada principal, una zona de lectura de diaris i revistes en paper i d’accès a internet mitjançant ordinadors. També hi haurà un espai distribuidor de 120 metres quadrats i una sala polivant de 70 metres quadrats. Tots dos espais estaran separats per uns envans mòbils, de forma que podran unir-se, tot creat un espai de 190 metres quadrats. A la primera planta s’ubicarà també la zona d’arxiu i magatzem.

La primera planta, de 190 metres quadrats, estarà dedicada als infants, amb una zona de lectura i una aula polivalent. De la seva banda, la segona planta (300 metres quadrats) acollirà la part digital del fons general de la biblioteca, amb una zona de consulta amb ordinadors, i tres sales separades, de 20 metres quadrats cadascuna) per a l’estudi en grup o per a formació de grups reduït.

La tercera planta conté el fons general i la sala principal de lectura, en un gran espai diàfan de 410 metres quadrats. També inclou una aula de formació i la zona de treball intern. Finalment, la quarta planta serà una gran terrassa sobre la coberta de l’edifici, la part edificada de la qual serà per a usos del personal de la biblioteca.

Un tret distintiu del projecte serà la recuperació de les façanes enjardinades que l’edifici tenia originalment.

Insuflar vida al nucli antic

La nova biblioteca és un dels principals projectes per insuflar vida al nucli antic de Calafell. “Pocs equipaments culturals hi ha que moguin tanta gent, cada dia de cada dia, com una biblioteca”, explica l’alcalde, Ramon Ferré. Afegeix que “l’edifici no perd del tot l’ús cívic i social que ha tingut històricament, perquè actualment a les biblioteques es fan moltes més coses que llegir i així és en el projecte que hem adjudicat”.

Les entitats que havien usat l’edifici ja s’han traslladat a la Casa de Cultura de Cal Bolavà, l’altre gran equipament existent al nucli antic, que reunia les condicions que no tenia el Sindicat. “Amb aquest doble moviment s’ha recuperat la idea de Cal Bolavà com a casa de cultura i no com a oficines, que era en el que s’havia convertit, i es guanya una biblioteca amb un important estalvi, ja que la part més costosa, l’edifici, ja estava disponible”, subratlla Ferré.

Els altres dos grans equipaments cívics i culturals al nucli antic seran la rehabilitacio de la Masia de Cal Rion i la sala de barri que s’aixecarà a la pista poliesportiva del Castell, junt amb un gimnàs. Quan es completin aquestes actuacions, el nucli antic haurà duplicat amb escreix els metres quadrats d’ús cultural i cívic, i amb instal·lacions noves de trinca o posades al dia.