30/06/2016

El Calafell pescador ja té el seu centre d'interpretació

Obre portes a l’edifici de la confraria de pescadors, al cor del passeig marítim

El Calafell pescador anterior a l’arribada del turisme ja té el seu centre d’interpretació. Inaugurat ahir al vespre, està ubicat a l’edifici històric de la confraria de pescadors, en un emplaçament que no podia ser més apropiat. Des d’aquest dimecres pot visitar-se (horari d’estiu, fins al 15 de setembre) tots els dies de la setmana, de 10 a 14 hores i de 17.30 a 20.30 hores.

La recuperació de la confraria de pescadors com a nou equipament cultural prové del passat mandat municipal i ara culmina, després d’un procés de restauració de l’edifici i d’elaboració d’un complex projecte museogràfic. Més de 70 persones, famílies, entitats i empreses hi han col·laborat, tot aportant fotografies, objectes, materials diversos, històries personals i familiars, anècdotes..., per confegir un relat fidel ja no de l’activitat pesquera, sinó de la vida d’abans a la Platja, el barri dels pescadors.

Una època dura, perquè la pesca ho era, però en la qual la confraria de pescadors era coneguda com l’Ajuntament de la Platja, ja que va impulsar la creació d’escoles, habitatges socials, centres culturals i altres equipaments, així com mantenir la vida cultural i festiva.

L’element cridat a ser el principal atractiu del nou museu és un exemple de la voluntat que el retrat sigui fidel. La maqueta de grans dimensions de la façana marítima a la dècada de 1940 la reprodueix en els més mínims detalls. El seu responsable, Joan Totosaus, ha comandat una recerca en la qual han participat desenes de persones i que ha permés afinar fins i tot el color amb què estaven pintades les persianes de cada casa.

Totosaus hi ha dedicat els set darrers anys. Explica que va començar el projecte “quan vaig veure al programa de televisió ‘Thalassa’ que a Cambrils feien quelcom semblant, tot i que més petit i menys ambiciós”. Totosaus assegura ser conscient del llegat històric contingut en la maqueta i de les emocions que despertarà, però també destaca que “m’ho he passat molt bé  fent-la, però molt”. També diu que el Calafell retratat a la maqueta era millor que l’actual “com a paisatge, com a postal, però com a vida, que era molt dura”.

El centre d'Interpretació del Calafell pescador, a més de l’espai expositiu permanent, tindrà un projecte d’activitats complementàries, amb visites guiades i programes pedagògics dirigits a les escoles. La recuperació i divulgació del passat mariner de Calafell té un vessant patrimonial i de memòria local, però aspira també a esdevenir un atractiu turístic, mitjançant un producte cultural de qualitat.