Joan Totasaus evoca el Calafell i les celebracions d'abans en el pregó de la festa major 2016

29/06/2016

El pregó de Joan Totosaus ha obert aquesta passada nit la festa major de Calafell 2016. Totosaus ha fet una sentidíssima evocació del Calafell d’abans, tot repassant les  diverses facetes de la vida dels pescadors i la duresa de la seva vida. El pregoner ha explicat amb força detalls les característiques de les festes d’abans.

Joan Tototaus, l’Estasi, (Calafell, 1944), és l’autor de la maqueta de la façana marítima del municipi, que reprodueix fidelment el Calafell pescador anterior a l’arribada del turisme i que és un dels grans atractius del centre d’interpretació que també aquest passat vespre s’ha inaugurat a la confraria de pescadors.

En el pregó, Totosaus va explicar que aquell Calafell “era millor que l’actual com a paisatge, com a postal, però no com a forma de vida, que era duríssima i s’arribava a passar fam”. “Recordo com a anècdota personal”, ha afegit, “que tant el meu pare com la meva mare em deien que no em dediqués a la pesca. I m’ho deien perquè m’estimaven. I a la mar només hi vaig anar setze mesos. Després em vaig fer fuster”.

Després del pregó, una ballada de sardanes, el gran castell de focs artificials i el ball de revetlla van continuar els actes de la festa major de Calafell. Una celebració que enguany arriba del tot renovada. És un nou model que canvia radicalment el vigent en els darrers vint anys. En essència, s’agrupen les festes dels nuclis del Poble i de la Platja en una festa major de Calafell, que també recupera la festa del barri de Cal Bolavà; i la festa major de Segur trasllada el gruix dels actes al mes d’agost, tot conservant algunes de les celebracions més tradicionals a finals de setembre. Hi haurà un mes d’actes tant a Calafell com a Segur, amb unes 120 activitats, que poden consultar-se aquí.