La Generalitat donarà una nova subvenció, de 300.000 euros, per a les obres de la nova biblioteca del nucli antic

07/08/2017

El departament de Cultura de la Generalitat aprovarà una nova subvenció, de 300.000 euros, per a les obres de la nova biblioteca del nucli antic de Calafell. Aquests diners són a més a més de l’aportació del 50% del cost que ja feia el govern català a través del Pla de Barris.

Així doncs, segons ha explicat l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, “una biblioteca de les dimensions d’aquesta, que costaria de 4 a 5 milions d’euros, li costarà a l’Ajuntament només 600.000 euros, gràcies a aprofitar un edifici i a les diferents subvencions aconseguides”. La remodelació de l’edifici El Sindicat té un cost de 1.117.001,82 euros més IVA.

Les obres avancen amb un retard estimat de dos mesos, a causa de la coincidència amb les obres del carrer Jesús i la plaça de Cal Cubano. Però “simultanejar” les dues obres és imprescindible per acabar-les dins del límit del Pla de Barris, que acaba l’any vinent i serà difícilment prorrogable. Els treballs de la biblioteca estaran acabats, doncs, a principis de l’any vinent.

La superfície total de la nova biblioteca serà de 1.833,33 metres quadrats. D’aquest total, 1.363,82 metres quadrats corresponen a l’edifici original, i 469,51, a l’ampliació. El nou equipament, situat a la cèntrica cruïlla dels carrers Jesús i Marqués de Samà, es distribuirà en quatre plantes, organitzades temàticament, però amb usos molt flexibles.

A la planta baixa hi haurà, a més de l’entrada principal, una zona de lectura de diaris i revistes en paper i d’accès a internet mitjançant ordinadors. També hi haurà un espai distribuidor de 120 metres quadrats i una sala polivant de 70 metres quadrats. Tots dos espais estaran separats per uns envans mòbils, de forma que podran unir-se, tot creat un espai de 190 metres quadrats. A la primera planta s’ubicarà també la zona d’arxiu i magatzem.

La primera planta, de 190 metres quadrats, estarà dedicada als infants, amb una zona de lectura i una aula polivalent. De la seva banda, la segona planta (300 metres quadrats) acollirà la part digital del fons general de la biblioteca, amb una zona de consulta amb ordinadors, i tres sales separades, de 20 metres quadrats cadascuna) per a l’estudi en grup o per a formació de grups reduït.

La tercera planta conté el fons general i la sala principal de lectura, en un gran espai diàfan de 410 metres quadrats. També inclou una aula de formació i la zona de treball intern. Finalment, la quarta planta serà una gran terrassa sobre la coberta de l’edifici, la part edificada de la qual serà per a usos del personal de la biblioteca.