20è aniversari d’Itineraris del Penedès

20/03/2015

L’alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal, Joan Olivella, acompanyat de la regidora de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Calafell, Sandra Suàrez, han participat en la celebració del 20è. aniversari dels Itineraris del Penedès, un servei que forma part del programa “Coneguem la comarca”, que el Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de la Generalitat ofereix a les escoles dels municipis del Baix Penedès. A l’acte, que ha tingut lloc aquesta setmana a la Biblioteca Terra Baixa del Vendrell, també han estat presents l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, el director del CRP, Joan Jané, i l’anterior directora, Maria Ramon.

En el transcurs de l’acte, s’ha posat de manifest la col·laboració que els ajuntaments i el Consell Comarcal han donat a aquest projecte, que es va formalitzar fa 20 anys com a servei a les escoles del Baix Penedès, i que ha permès que els alumnes coneguessin diversos indrets dels municipis que tenen al seu voltant. 

En aquest sentit, Joan Olivella ha dit que “considerem que és un deure i alhora un privilegi per a tots els nens i nenes del Baix Penedès, poder conèixer la realitat de la nostra comarca, ja que el paisatge, la cultura i les arrels són importants, no s'han de perdre mai, i la millor manera d'aprendre és a través del contacte directe amb el patrimoni cultural de cada municipi”. L’alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès també ha agraït la tasca del CRP i així com el suport dels ajuntaments i entitats participants en el projecte, i ha volgut “reiterar el suport del Consell en tots els projectes que estan portant a terme des del Centre de Recursos Pedagògics, i encoratjar-los a continuar endavant amb aquesta tasca de difusió de la cultura entre els més joves”.

Així mateix, també s’ha rememorat com es va gestar aquest projecte, què és el que s’ha fet fins ara, i quins són els projectes de futur. El CRP va presentar, com a novetat, la incorporació de tauletes en la realització dels itineraris.

A més, s’ha fet un reconeixement a les persones i institucions que, durant aquests 20 anys, han col·laborat altruistament en els Itineraris Penedès. Entre les persones i entitats de Calafell, hi havia: les escoles Santa Creu i El Castell, l’Ajuntament de Calafell, Calafell Històric (el Castell de Calafell), Confraria de Pescadors, les professores Sílvia Rodés i Carme Romeu, i Vicenç Papiol, ja traspassat però que durant molts anys rebia els nens que visitaven la Confraria.

Itineraris del Penedès ofereix a les escoles quatre tipus d’itineraris: la Plana, la Costa, la Muntanya, i el Vendrell (com a capital de comarca). En el cas de Calafell, els alumnes visiten el Castell, la Confraria de Pescadors, la Casa Barral i les botigues de pescadors. Qualsevol escola de la comarca pot sol·licitar algun d’aquests itineraris per als seus alumnes.