Informació sobre la preinscripció a l’Institut La Talaia de Segur de Calafell

12/05/2017

La preinscripció per al proper curs escolar ha provocat en les darreres hores inquietud en algunes famílies que volien portar els seus fills a l’Institut La Talaia de Segur de Calafell. El tema va iniciar-se per unes manifestacions de la delegada territorial d’Ensenyament, en les quals deia que el 100% de les famílies havien aconseguit la plaça demanada en primera opció. Aquestes manifestacions van ser recollides en la seva literalitat pels mitjans de comunicació municipal.

Tanmateix, la delegada no es va explicar prou bé. La xifra de 100% de famílies amb la plaça acceptada en primera opció es referia als nous alumnes de P-3. No es referia als futurs alumnes de primer d’ESO, malgrat que s’entenia  precisament que també.

La realitat és que hi ha 26 alumnes que no tenen plaça a l’Institut la Talaia, ja que el centre oferta 90 places i es van presentar 116 preinscripcions. D’acord amb la normativa vigent per quan hi ha més demanda que oferta, el departament d’Ensenyament ha donat prioritat als alumnes que provenen dels col·legis del propi nucli de Segur de Calafell, en concret de les dues escoles que estan adscrites a la Talaia: l’escola Mossèn Cinto Verdaguer i l’escola La Ginesta.

La resta d’alumnes, tot i ser residents  a Segur, han fet la primària en altres centres no adscrits a la Talaia i fins i tot en escoles d’altres municipis. En la major part de casos, això es deu al fet que algunes famílies residents a Segur tenien més prop del seu domicili una escola del veí municipi de Cunit que una escola del seu nucli. Ara, en canvi, tenen més a prop La Talaia que l’institut de Cunit.

El departament d’Ensenyament està al cas de l’evolució demogràfica del municipi, perquè l’Ajuntament el manté informat cada any. Per això se sap, per exemple, que hi ha 39 famílies al municipi, amb infants per començar P-3 i primer d’ESO, que no han fet la preinscripció. 

L’Ajuntament és plenament conscient del problema que se’ls presenta a les famílies afectades i per això, a banda de mostrar-los la seva solidaritat, ha reclamat al departament d’Ensenyament que trobi una solució. L’Ajuntament també convida les famílies afectades a fer arribar les seves queixes a Ensenyament, perquè prengui consciència directa del problema.