La comarca del Baix Penedès organitzarà una Fira d’Ensenyament, Formació i Ocupació

27/01/2017

La comarca del Baix Penedès ha posat en marxa la creació d’una Fira d’Ensenyament, Formació i Ocupació. La primera edició serà a principis de 2018 i Calafell en serà el municipi amfitrió, concretament a la Masia de la Sínia, on hi ha el centre empresarial municipal Vilarenc Zenit.

La decisió s’ha pres en una reunió de responsables polítics i tècnics dels àmbits d’ocupació i formació dels Ajuntaments de Cunit, la Bisbal del Penedès, Calafell i el Vendrell. També hi eren representants de l’Oficina Jove Baix Penedès; de l’Oficina de Treball del vendrell; delegats del departament d’Ensenyament (coordinació d’FP i inspecció); i altres professionals de l’àmbit d’ensenyament d’adults.

La idea d’una fira d’aquestes característiques va ser plantejada en aquesta trobada en el marc d'un context comarcal amb una de les taxes d'atur més elevades de Catalunya, especialment en el col.lectiu de persones joves; les mancances en l'àmbit de la formació al territori; i la necessitat de coordinació i planificació conjunta, d’abast territorial, per poder arribar de forma més adequada al jovent.

El projecte té com objectiu principal organitzar un esdeveniment que permeti donar a conèixer les diferents opcions formatives i laborals especialment als joves de la comarca, i en general a totes aquelles persones en situació de recerca activa de feina, o en procés de millora de la seva ocupabilitat.

Els principals destinataris seran els estudiants de Batxillerat, ESO i Cicles Formatius que vulguin conèixer quines són les opcions formatives existents; els pares i mares, professorat, educadors i orientadors que desitgin conèixer quina és la oferta formativa i ocupacional actual; i els emprenedors, treballadors, aturats i totes aquelles persones que vulguin ampliar o reprendre els seus estudis.

A banda de la col·laboració dels ens locals i d'altres organismes públics, serà imprescindible comptar amb la presencia i participació dels centres educatius, del sector privat (empreses del territori, entitats de formació, ETTs...), i amb la implicació activa de la ciutadania, especialment dels joves i d'aquelles persones en situació d'atur o amb voluntat de reincorporar-se al sistema educatiu.

L’amfitrió de la reunió, el regidor d'Ensenyament, Formació i Ocupació de Cunit, Jaume Casañas, destaca la importància d'aquesta iniciativa com “una mostra més de la voluntat del Baix Penedès de seguir treballant conjuntament i de sumar sinèrgies en benefici de la comarca”.

De la seva banda, la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Calafell, Helena Rubio, afirma que “les xifres d’atur al Baix Penedès són dramàtiques i cal sumar tots els esforços per lluitar-hi; no tan sóns els de les administracions locals, sinó també els de les empreses i el món educatiu”. Que la Masia Vilarenc Zenit aculli la primera edició de la primera fira és indicatiu, segons Rubio, “del prestigi que està assolint aquest projecte, que és ja referència a tota la comarca”.