Calafell endega la tercera edició de “voluntaris per la llengua”

22/11/2005

Calafell, 22 de novembre.- Calafell ha endegat avui la tercera edició del curs “Voluntaris per la llengua”, que promou el Centre de Normalització Lingüística de la Generalitat, i en la qual hi participa l’Ajuntament de Calafell. Durant deu setmanes, sis catalanoparlants conversaran amb set estrangers, per tal que aquests adquireixin més fluïdesa verbal.
En aquesta edició, els aprenents provenen de l’Uruguay, Brasil, Colòmbia, Alemanya, Holanda, Xile i de l’estat espanyol, i durant deu setmanes es trobaran amb una persona autòctona per tal de conversar, durant una hora, en català. Passat aquest temps, si ho volen, podran tornar a apuntar-se en una altra edició, per tal d’anar incrementant el seu nivell de parla catalana. L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, ha volgut “felicitar tots els participants d’aquesta experiència, perquè és molt positiva per a l’aprenentatge de la nostra llengua”, ha dit.
Com ha recordat el regidor de Cultura i Ensenyament, Miquel Roso, “Calafell va ser pionera en la posada en marxa d’aquest projecte, ja que va participar del seu procés embrionari abans que es dugués a terme a la resta de municipis de Catalunya”. Roso ha volgut remarcar “el mèrit que tenen tant els aprenents com els que s’han ofert voluntaris, ja que sense la seva tasca aquesta experiència no es podria dur a terme”.
“Voluntaris per la llengua” és un experiència que reuneix parelles de catalanoparlants amb estrangers que estan aprenent la llengua catalana, per tal que tinguin l’oportunitat de posar els seus coneixements en pràctica, i “perdin la por a parlar”, tal i com ha dit Rosa Ibarz, directora del Centre de Normalizació Lingüística a Tarragona.
En la jornada d’avui, els aprenents han conegut la seva parella de conversa, i se’ls ha repartit informació tant del desenvolupament d’aquestes pràctiques com també del municipi. A partir d’aquí, cada parella marca el seu ritme de treball, de manera que es poden trobar en qualsevol lloc, ja sigui fent un cafè, o en una visita a un museu, o en altres llocs, per tal d’establir una conversa. “El més important és que us trobeu fora de l’àmbit de l’ensenyament”, ha dit Rosa Ibarz, “perquè així poseu en pràctica converses reals de la vida quotidiana”.
D’aquí a deu setmanes, quan les pràctiques hagin acabat, es trobaran tots els participants per posar en comú allò que han après.

Foto