La torxa de Rio fabricada a Calafell pot veure’s al Museu Olímpic de Lausana

16/08/2016

La torxa dels Jocs de Rio de Janeiro, fabricada parcialment a Calafell, pot veure’s al Museu Olímpic de Lausana, on aquest estiu ocupa un lloc d’honor. El Museu està ubicat al Quai d'Ouchy, 1, de la ciutat suïssa. Inaugurat el 1993, és una magnífica exposició sobre la història del moviment olímpic, que inclou les torxes de totes les edicions dels Jocs contemporanis, inclosa la produïda a Calafell.

Aquí trobareu més informació sobre el museu (horaris, tarifes...).

L’empresa calafellenca Repulsados Lasa ha fabricat el tub central i les decoracions de les 16.000 unitats de la toxa olímpica que s’han produït. Altres empreses han produït la resta dels ginys, concretament el dipòsit de gas interior i el sistema que manté encesa la flama.

A Repulsados Lasa li va arribar l’encàrrec a través de l’empresa francesa que va guanyar el concurs convocat pel Comité Organitzador de Rio 2016 per fabricar 16.000 unitats de la torxa. L’empresa calafellenca treballa amb una tècnica consistent a transformar plaques de metall mitjançant sistemes de rotació, que conserva un caràcter fortament artesanal, que fa que hi hagi poques empreses que s’hi dediquen.

Amb aquesta tècnica, l’empresa elabora peces per a les principals multinacionals de l’energia, laboratoris, automoció, mobiliari, aeronàutica i fins i tot de l’armament. Produeixen des de sanitaris antivandàlics per a presons, llantes per cotxes i fanals per a la via pública, a carcasses per bales i projectils o per a bengales.

Tanmateix, el renom internacional li ve a Repulsados Lasa per la fabricació d’urnes funeràries. En produeix 5.000 unitats al mes, part de les quals s’exporten, i és l’única empresa de l’Estat espanyol que en fabrica amb aquesta tècnica.