Torxes olímpiques “made in Calafell”

04/08/2016

El foc olímpic ha viatjat d’Atenes a Rio de Janeiro, on demà comencen els Jocs Olímpics, amb 16.000 torxes fabricades parcialment a Calafell. L’empresa local Repulsados Alsa ha fabricat el tub central de cada torxa, així com les decoracions. Altres empreses han fabricat la resta, concretament el dipòsit de gas interior i el sistema que manté encesa la flama.

Les torxes fabricades parcialment a Calafell han passat de mà en mà dels 12.000 rellevistes que han portat el foc olímpic, durant 95 dies, a través de 20.000 quilòmetres. Demà a Rio, en el moment culminant de la cerimònia inaugural, una torxa entrarà a l’estadi olímpic per encendre el pebeter. En alguna mesura, Calafell podrà sentir com a seu aquest moment.

A Repulsados Alsa li va arribar l’encàrrec a través de l’empresa francesa que va guanyar el concurs convocat pel Comité Organitzador de Rio 2016 per fabricar 16.000 unitats de la torxa. L’empresa calafellenca, fundada fa 30 anys per Eduardo Sánchez, treballa amb una tècnica, consistent a transformar plaques de metall mitjançant sistemes de rotació, que conserva un caràcter fortament artesanal, que fa que hi hagi poques empreses que s’hi dediquen.

Amb aquesta tècnica, l’empresa elabora peces per a les principals multinacionals de l’energia, laboratoris, automoció, mobiliari, aeronàutica i fins i tot de l’armament. Produeixen des de sanitaris antivandàlics per a presons, llantes per cotxes i fanals per a la via pública, a carcasses per bales i projectils o per a bengales.

Tanmateix, el renom internacional li ve a Repulsados Lasa per la fabricació d’urnes funeràries. En produeix 5.000 unitats al mes, part de les quals s’exporten, i és l’única empresa de l’Estat espanyol que en fabrica amb aquesta tècnica.