Calafell completarà enguany la xarxa d’equipaments i serveis per ser municipi “pet friendly”

01/03/2017

L’Ajuntament de Calafell completarà enguany una xarxa d’equipaments i serveis que permetran que el municipi sigui considerat “pet friendly”. Entre altres mesures, es crearà un centre de recollida i adopció d’animals abandonats i un nou espai on els gossos puguin estar sense lligar; i es permetrà l’accès a la platja dels gossos fora de la temporada de bany.

També es faran diverses campanyes per fomentar la tinença responsable d’animals de companyia i el civisme en relació als excrements dels gossos a la via pública. I s’obrirà una línia de treball amb els establiments comercials i turístics que vulguin rebre clients amb mascotes, com a fórmula d’arribar a nous públics.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que “estem treballant en aquests projectes des de principis del mandat. De fet, a principis d’estiu passat ja vam obrir a la zona de Mas Mel un correcan, un espai perquè animals i propietaris poguessin gaudir de l’espai públic”.

Enguany hi haurà un segon espai d'esbarjo similar al correcan, sense circuit d’agilitat, a l’esplanada de la Bòbila, al nucli antic. Amb una superfície de 1.300 metres quadrats, serà una àrea tancada, en la qual els gossos podran estar solts i amb alguns aparells per jugar, que inclourà una zona de descans per als propietaris. La inversió serà de 25.000 euros. A més, s’han identificat altres possibles emplaçaments per a altres equipaments com aquest i l’Ajuntament planeja fer-ne si més no un tercer.

Tanmateix, l’actuació en equipaments “pet friendly” més important serà la creació d’un centre de recollida i adopció per a animals abandonats. Estarà ubicat a una parcel·la del Parc Empresarial i serà construït i gestionat per la Fundació Santa Teresa del Vendrell. L’Ajuntament li farà una concessió i li pagarà el servei prestat. Es calcula un cost anual de 120.000 euros, que l’Ajuntament vol recuperar en part oferint el servei d’aquest centre a altres ajuntaments de la comarca.

“Serà una instal·lació molt completa i del tot al dia, que no tan sols acollirà gossos, sinó també gats. I l’objectiu és que sigui un equipament sostenible econòmicament, oferint el servei d’aquest centre a altres municipis. Calculem que, per aquesta via, podríem recuperar fins al 75% del cost”, diu Ferré.

Nova ordenança

L’Ajuntament té enllestit l’esborrany d’una nova ordenança de tinença d’animals, que portarà al ple municipal properament. La principal novetat és que els gossos podran accedir a les platges fora de la temporada de bany. Amb aquesta autorització es vol donar resposta a la demanda de molts propietaris de gossos, de forma compatible amb el gaudi de la platja per part dels banyistes durant la temporada estiuenca.

D’altra banda, l’Ajuntament iniciarà la setmana vinent la segona fase d’una campanya que crida al civisme als propietaris de gossos. Sota el lema “No avergonyeixis el teu gos”, la campanya se centra en una de les principals queixes ciutadanes que hi ha actualment a Calafell: la presència d’excrements la via pública. Ja hi ha hagut una primera fase, amb publicitat institucional i accions a les xarxes socials. Ara, s’instal·laran plafons informatius a diferents espais públics del municipi amb aquest lema i informació sobre la reglamentació municipal sobre els animals de companyia.

A més, s’activarà un grup d’informadors cívics, contractats a través de plans d’ocupació, que faran accions de sensibilització. “És importantíssim que tothom es conscienciï de la preocupació que hi ha a Calafell, com a molts altres municipis, per l’incivisme d’alguns propietaris de gossos. És el segon motiu de queixes ciutadans que rep l’Ajuntament”, subratlla l’alcalde.

Altres accions

Una altra acció que es realitzarà és una actualització del cens municipal d’animals de companyia, per tenir una xifra real i ampliar la garantia que ofereix la inscripció, que inclou l’obligació d’identificar els animals amb un xip o de comptar amb una assegurança en el cas de races o especímens perillosos. Els animals censats actualment oscil·len entre 600 i 700.

 

Foto. A la zona de la Bòvila s'ubicarà un nou espai d'esbarjo per a gossos