Calafell dedicarà 650.000 euros en tres anys a un pla de xoc contra les inundacions

08/09/2016

L'Ajuntament de Calafell destinarà 650.000 euros en els tres propers anys a un pla de xoc contra les inundacions que es produeixen quan hi ha aiguats forts. A més, gastarà 30.000 euros anuals en neteja i manteniment dels col·lectors de pluvials existents, ja que una part del problema és la brutícia acumulada, que en disminueix fins a més del 50% la capacitat de desguàs.

 

L’import del pla de xoc i el calendari han estat anunciats en una sessió de participació ciutadana celebrada al nucli de Segur de Calafell, on és concentren la major part de problemes causats per les pluges, malgrat que no tots. La filosofia d’aquest pla és realitzar inversions de poc cost i molta eficàcia i fer manteniment per tal que les obres ja fetes no estiguin infrautilitzades. Són accions que, justament per no costar gaire, poden realitzar-se ràpidament.

 

Una de les mesures anunciades és la canalització de les aigües de pluja en aquells carreres on desemboquen els torrents. I una altra és la construcció de gabions a la llera de les rieres. Els gabions són petites preses de retenció que contenen la torrentada.

 

Els gabions són l’exemple més gràfic d’aquest pla de xoc. “Un dipòsit soterrani costa un milió d’euros i un gabió, 30.000. Però la capacitat de controlar la rierada és pràcticament la mateixa”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.

 

I el regidor de Serveis Urbanístics, Miguel Ángel Perín, afegeix que “hi ha molta inversió feta en la prevenció de les inundacions, però algunes obres no funcionen a ple rendiment. Per això, amb un bon manteniment i poca inversió podrem assolir una millora important”.