Calafell diposita 27 tones de tèxtil usat als contenidors d’Humana durant el primer semestre d’enguany

05/10/2017

La Fundació Humana ha recollit 27.184 quilos de tèxtil usat a Calafell i Segur de Calafell durant el primer semestre d’enguany. Aquesta xifra representa un augment del 3,74 % respecte al mateix període de l’any 2016, que confirma una tendència a l’alça tant al nostre municipo com a la resta de Catalunya. I les tones recollides al nostre municipi en aquest primer semestre representen, gràcies al reciclatge i reutilització, un estalvi de 86,1 tones de CO2 a l’atmosfera

La Fundació té instal·lats al municipi de Calafell 23 contenidors ubicats en llocs de fàcil accés (al desembre del 2015 es va ampliar en 7 el número de punts de recollida). Els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

Segons Humana a Catalunya, les causes d’aquest increment són: “La ubicació de més contenidors, una major consciència mediambiental per part de la ciutadania així com un clar interès per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tèxtil. A més, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada gràcies en bona part a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”.

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i tenen la següent destinació:

-El 62% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues “secondhand” i el 49% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.

-El 28% del tèxtil classificat es destina a reciclat.

-El 6%, a valorització energètica.

-El 4% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.