Calafell es planteja crear dunes per protegir la platja quan hi hagi temporals com el d’aquest cap de setmana

24/01/2017

L’Ajuntament de Calafell està plantejant-se crear petites dunes de sorra per protegir la platja quan hi hagi temporals com el d’aquest cap de setmana. Segons ha avançat l’alcalde, Ramon Ferré, no s’ha pres cap decisió, “però fa temps que ho estem valorant, perquè l’erosió a la platja és evident des de fa anys i cal trobar solucions”.

Ferré ha dit també que caldria actuar “en els trams de platja que més estan reculant” i que caldria també “fer-ho amb el mínim impacte possible, inclòs el visual”. La platja de l’Estany-Mas Mel podria ser la primera a experimentar aquesta mesura.

Les dunes tindrien tres funcions. La primera, ser una defensa més contra les onades, un obstacle per ajudar que el mar no arribi al passeig marítim. La segona, ajudarien a consolidar la platja, tot retenint sorra. I la tercera, finalment, serien reserves de sorra que, distribuïdes per la costa, podrien escampar-se ràpidament allí on calgués, després dels temporals.

Les dunes anirien a tocar del passeig marítim i, per tant, la zona de bany quedaria lliure. L’alcalde apunta que “amb aquesta mesura també estalviaríem força en el manteniment de la platja”. I ha subratllat que “guanyaríem una òptica més mediambiental de la platja. A la nostra zona som el municipi que té menys superfície d’espais naturals a la platja. Hi ha pobles com Cunit, Creixell o Torredembarra que ho tenen fa temps i funciona molt bé”.

D’altra banda, l’Ajuntament ha recapitulat els danys causats pel temporal, que s’han limitat a unes passarel·les de fusta de la zona d’aiguamoll situada al costat del Port de Segur i a alguns desperfectes al desguàs d’aigües pluvials del carrer Duero (al límit amb el municipi de Cunit). Encara no hi ha valoració econòmica. La major part d’incidències són de neteja i les del passeig marítim ja van quedar resoltes diumenge al matí.