Calafell ha renovat enguany les tres “flors” en el certamen Viles Florides de Catalunya

28/12/2017

Calafell ha assolit de nou enguany les tres “flors” en el certamen Viles Florides de Catalunya. Celebrat per sisè any, l’organitza la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya per a fomentar la millora de l’espai verd. La finalitat és aconseguir uns pobles i ciutats més curosos amb el medi ambient i que, a la vegada, aconsegueixin tenir un millor espai urbà i fins i tot un possible atractiu turístic. En les anteriors edicion, Calafell ja havia assolit tres “flors” el 2016 i el 2015, i dues, el 2014.

Aquest guardó valora la tasca feta especialment per l’Ajuntament en la creació de noves zones verdes i en la millora de les ja existents. Entre altres, el jurat ha tingut en compte aquestes actuacions, realitzades en els darrers anys:

-La recuperació de nous espais en zones que estaven molt degradades urbanísticament i socialment, i on s’han plantat arbres, arbustos, gespa i flors.

-La replantació d'arbrat en els escossells buits del municipi.

-La plantació de flors diverses a les places del municipi per tal de donar-hi color.

-La incorporació de nous espais enjardinats (arbrat, mobiliari urbà, arbustos, àrea de jocs infantils) en la remodelació de carrers del nucli antic.

Els guardons

Aquest 2017, hi ha hagut 11 municipis amb quatre Flors d’Honor, la màxima distinció. També hi ha hagut 48 municipis amb tres Flors d’Honor, 48 municipis amb dues Flors d’Honor i 6 municipis amb una Flor d’Honor. En total, 113  municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment de municipis participants respecte els 86 de l’edició de l’any passat.


El moviment Viles Florides

Viles Florides, és un moviment impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) per a fomentar la millora de l’espai verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures públiques o privades fins als espais d’àmbit particular, com escoles, casals, centres cívics, comerços, restaurants, jardins i balcons domèstics. La idea, similar al concurs Villes et Villages Fleuris que se celebra a França des de fa més de 50 anys, és atorgar un distintiu, la Flor d’Honor, a aquells municipis que destaquin pel seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats i la millora de l’espai urbà.

Per tal d’ampliar la participació i oferir la possibilitat als particulars de formar part del moviment, Viles Florides compta amb les iniciatives florides de: espais públics florits, col·lectius florits, racons florits i llars florides. Es tracta de fomentar els espais verds també a nivell privat en els balcons, les escoles, els carrers, els comerços o els jardins particulars, i donar l’oportunitat als seus propietaris o a les entitats que els gestionin de promocionar-los a través de la pàgina web de Viles Florides (www.vilesflorides.cat).