Calafell renova les tres “flors” en la cinquena edició del certamen Viles Florides de Catalunya

23/09/2016

Calafell ha aconseguit tres “flors” en la cinquena edició del certamen Viles Florides de Catalunya, que organitza la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya per a fomentar la millora de l’espai verd. La finalitat és aconseguir uns pobles i ciutats més curosos amb el medi ambient i que, a la vegada, aconsegueixin tenir un millor espai urbà i fins i tot un possible atractiu turístic. En l’anterior edició, celebrada el 2015, Calafell ja havia assolit tres “flors”, i el 2014, dues.

Aquest guardó valora la tasca feta especialment per l’Ajuntament en la creació de noves zones verdes i en la millora de les ja existents. Entre altres, el jurat ha tingut en compte aquestes actuacions, realitzades en els darrers anys:

-La recuperació de nous espais en zones que estaven molt degradades urbanísticament i socialment, i on s’han plantat arbres, arbustos, gespa i flors.

-La replantació d'arbrat en els escossells buits del municipi.

-La plantació de flors diverses a les places del municipi per tal de donar-hi color.

-La incorporació de nous espais enjardinats (arbrat, mobiliari urbà, arbustos, àrea de jocs infantils) en la remodelació de carrers del nucli antic.

L’organització celebra l’aposta creixent dels municipis catalans pel moviment Viles Florides i assegura que aquest és només un exemple de la gran riquesa natural i paisatgística del país. En aquest sentit, el president de la CHOC, Josep Pastó, aplaudeix que, després de cinc anys de la seva curta però intensa història, Viles Florides “ja ha assolit alguns dels seus objectius fundacionals, aconseguir que l’interès per la natura, les plantes i els jardins avancin sense aturador”.

Els municipis de Bagergue (Val d’Aran), Figueres (Alt Empordà), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa) i Vila-seca (Tarragonès) encapçalen el rànquing del projecte. Aquests cinc municipis han estat reconeguts amb quatre Flors d’Honor, però hi ha també 31 municipis amb tres Flors d’Honor, 44 municipis amb dues Flors d’Honor i 6 municipis amb una Flor d’Honor. En total en aquesta edició s’han valorat 86 municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment de municipis participants respecte els 66 del 2015.

El moviment Viles Florides

Viles Florides, és un moviment impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) per a fomentar la millora de l’espai verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures públiques o privades fins als espais d’àmbit particular, com escoles, casals, centres cívics, comerços, restaurants, jardins i balcons domèstics. La idea, similar al concurs Villes et Villages Fleuris que se celebra a França des de fa més de 50 anys, és atorgar un distintiu, la Flor d’Honor, a aquells municipis que destaquin pel seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats i la millora de l’espai urbà.

Per tal d’ampliar la participació i oferir la possibilitat als particulars de formar part del moviment, Viles Florides compta amb les iniciatives florides de: espais públics florits, col·lectius florits, racons florits i llars florides. Es tracta de fomentar els espais verds també a nivell privat en els balcons, les escoles, els carrers, els comerços o els jardins particulars, i donar l’oportunitat als seus propietaris o a les entitats que els gestionin de promocionar-los a través de la pàgina web de Viles Florides (www.vilesflorides.cat).

 

Foto: lliurament dels guardons a Olot.