La nova contracta de l’enllumenat públic ha fet ja més de 600 reparacions

08/11/2016

La nova contracta de l’enllumenat públic de Calafell ha fet ja més de 600 reparacions en els sis primers mesos del servei. Es dóna la circumstància que més d’una tercera part (221) correspon a actes de vandalisme.

El nou servei no dóna a l’abast perquè la situació de la xarxa d’enllumenat era de total i absoluta precarietat. Però les avaries i desperfectes que es produeixen, i en particular les que comunica la ciutadania a través del telèfon gratuït 900 103 078, s’atenen totes, encara que passin uns dies.

Part del problema és l’obsolescència dels punts de llum, per a alguns dels quals no hi ha recanvis. És el cas de les bombetes de vapor de mercuri, que representen pràcticament la meitat dels fanals de tot el municipi. Aquesta tecnologia ja no es fabrica ni es comercialitza i l’única forma de reparar un fanal que l’usi és substituir-lo. Però no té sentit canviar-lo per alguna altra lluminària tradicional, quan properament totes les del municipi han de passar a la tecnologia led.

L’empresa adjudicatària, Rubatec SA, presentarà en els propers dies el pla de desplegament d’aquesta tecnologia led, d’acord amb el contracte, que establia un termini de sis mesos per a redactar-lo.

El servei d’enllumenat públic tindrà un cost de 14,7 milions d’euros (IVA inclòs) durant els propers 15 anys. Per primer cop, englobarà la totalitat del servei, inclòs el manteniment integral, la renovació de la xarxa i un pla d’inversions d’eficiència energètica i estalvi de consum. De l’import total, 3,3 milions d’euros es destinaran a la renovació de punts de llum per estalviar electricitat, amb la incorporació de tecnologies de baix consum, i 1,9 milions d’euros a la renovació d’una xarxa que acumula històriques deficiències.