Calafell inaugura les obres de l’entorn del Castell

30/04/2012

Calafell inaugura les obres de l’entorn del CastellCalafell inaugura les obres de l’entorn del CastellCalafell ha inaugurat, aquest passat dissabte, 28 d’abril, les obres de l’entorn del Castell de Calafell. Aquestes obres són el primer pas per recuperar el nucli històric del municipi i convertir-lo en un producte d’interès per al turisme cultural.

La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i de Jordi Jané, vicepresident 4t de la Mesa del Congrés de Diputats. En el seu discurs, Jané va recordar “la identitat mill.lenària de Calafell, un municipi amb història i amb molta projecció de futur” i va apel.lar al fet que “es construeixi una ruta d’atracció turística al voltant del nucli històric, on el Castell de Calafell en sigui el gran referent”.

Així mateix, l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, va explicar la importància que té el Castell de Calafell “com a punt de partida i origen del municipi”, i va afirmar que les obres que s’han dut a terme “formen part d’un projecte perquè aquest castell sigui el centre d’una ruta patrimonial”. En aquest sentit, l’alcalde va dir que, de la mateixa manera que s’han recuperat altres equipaments que avui són referents al municipi, com la Casa Barral, l’Ermita de Segur, la Vil.la romana, Cal Bolavà o la Ciutadella Ibèrica, “també volem que aquest castell torni a recuperar la importància que li correspon”.

Les obres de l’entorn del Castell de Calafell han tingut una durada de poc més d’un any, durant el qual s’han urbanitzat els carrers de l'entorn del Castell: passatge del Castell, plaça del Trinquet, carrer de les Penyes i de l'Aire. També s’ha realitzat la incorporació de mobiliari urbà, enllumenat públic, reposició de xarxes de servei i substitució del paviment i senyalització. El resultat d’aquestes obres és una millora en els carrers i places del nucli antic de Calafell, cosa que sobretot permet que el camí cap al Castell sigui més accessible per a tothom.

Amb aquestes obres, a més, els visitants tenen fins a 5 miradors, des dels quals poden contemplar diferents vistes de Calafell, ja que el Castell es troba situat dalt d’un turó, cosa que permet tenir una visió privilegiada del municipi.

El regidor d’Urbanisme, Rafel Solé, ha dit que aquestes obres “formen part del Pla de Barris, i són el primer pas per revitalitzar i dinamitzar el nucli històric de Calafell”. En aquest sentit, Solé ha explicat que “la segona fase d’aquestes obres serà fer la museïtzació del Castell de Calafell, amb el qual dotarem de contingut cultural aquest projecte, per tal de fer possible que Calafell sigui una platja, però també un Castell”.

El projecte de museïtzació farà possible millorar especialment l’accessibilitat a l’interior del Castell de Calafell, a partir del qual es crearà un producte cultural, amb la instal.lació de tòtems i panells d’informació al voltant del nucli històric. Per a la realització d’aquest projecte, que té un cost d’uns 400.000 euros, l’Ajuntament de Calafell ja ha sol.licitat al departament de Governació de la Generalitat una subvenció del Fons Feder, que en cas que fos aprovada, permetria cobrir part del cost d’aquestes obres.