Calafell, un model de treball en l’àrea de la sanitat pública

08/03/2013

L’Ajuntament de Calafell va participar, el passat 6 de març, en la jornada “La implementació del Pla Salut a la Regió Sanitària Camp de Tarragona”, organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Calafell va ser escollit per participar en aquesta jornada perquè expliqués el seu model de treball en l’àrea de la Sanitat, basat en la col.laboració amb altres institucions públiques. La jornada, celebrada en el Seminari Centre Tarraconense, va comptar amb la presència del conseller de Sanitat, Boi Ruiz.

Amb el títol “Una experiència integradora de Salut Pública”, la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Calafell va explicar en aquesta jornada el treball  coordinat i transversal  que està duent a terme entre diverses institucions públiques com són l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el Cat Salut, i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

Així, per exemple, “Feu salut, pugeu les escales” és un programa dirigit a la població laboral, i que l’Ajuntament de Calafell va dur a terme juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servei Català de la Salut, i la Xarxa Sanitària de Santa Tecla.

Un altre dels programes que l’Ajuntament de Calafell duu a terme amb aquestes altres institucions públiques és el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), destinat a població general però especialment a adults amb situació de risc (obesitat..). El programa proposa tres fases: una d’inici de 20 minuts al dia d’activitat física; una segona fase de millora, de 40-45 minuts al dia d’activitat; i una fase de manteniment, de 60 minuts al dia.

Calafell també forma part de l’AMED, el projecte Departament de Salut de la Generalitat per promoure la Dieta Mediterrània en restaurants acreditats. En aquest sentit, ja hi ha cinc restaurants de Calafell acreditats amb el segell AMED, i un en tràmit de rebre’l.

En el marc de l’Ajuntament de Calafell, la Regidoria de Sanitat també treballa transversalment amb altres regidories per promocionar bones conductes de salut entre la població del municipi. Així, per exemple, en l’àrea de Benestar Social, col.labora en el programa Posa-hi Oli, que promou l’activitat física entre la gent gran.

Una altra de les àrees amb què es col.labora és Joventut, on ambdues regidories duen a terme conjuntament activitats de promoció de la salut (Dia Mundial sense alcohol, Dia Mundial sense tabac, Dia Mundial de lluita contra la Sida, etc.)

L’Ajuntament de Calafell també treballa amb el Grup de Salut Jove del Baix Penedès, format per diferents ens municipals, supramunicipals i diverses institucions, per tractar temes de salut i fer actes a la comarca.

Finalment, la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Calafell també col.labora en el Programa d’Atenció al Fumador, a través del qual l’Àrea Bàsica de Salut de Calafell va atendre l’any passat gairebé un centenar de visites; i un Taller per tractar l’Obesitat infantil, destinat a pares i nens d’entre 7-13 anys amb problemes de sobrepès o obesitat, i que han decidit fer un canvi d’hàbits i estil de vida.