L’Ajuntament de Calafell se suma al programa “Feu salut, pugeu per les escales”

21/05/2012

Joan Guix, Francisco Clavero i Joan Olivella posant una enganxina a l'ascensor dJoan Guix, Alcalde, regidors, empresaris i representants sindicals a les escalesL’Ajuntament de Calafell s’ha adherit al programa “Feu salut, pugeu les escales”, una iniciativa de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat que vol contrarestar la manca d’activitat física de les persones, i que pot donar lloc a patologies. L’objectiu és incentivar els treballadors a pujar les escales enlloc de fer servir l’ascensor.

És per això que l’Ajuntament de Calafell ha instal.lat cartells i ha enganxat adhesius amb missatges que promouen l’ús de les escales, en els equipaments municipals on també hi ha ascensor: Dependències Municipals de Calafell Platja, Dependències de Segur de Calafell (on també hi ha el Centre Mèdic de Segur), Caserna de la Policia, i Edifici de Vidre de Cal Bolavà. D’aquesta manera es pretén incentivar l’ús de les escales entre els treballadors de l’ajuntament.

Així mateix, el passat dijous, 17 de maig, l’ajuntament va convocar regidors, empresaris i sindicats en un acte on els van explicar els beneficis de pujar per les escales. L’acte va anar a càrrec de Joan Guix, director de l’Agència de Salut Pública de Tarragona, Joan Olivella, alcalde de Calafell, i Francisco Clavero, regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Calafell.

L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, va dir que “la majoria de persones no fan activitat física de forma continuada, i amb projectes com el d’avui podem aconseguir estimular l’aposta per un estil de vida actiu”. L’alcalde va afegir que “a més, es tracta d’una pràctica fàcil, sense cap cost i que no necessita dotació de noves infrastructures”.

Els beneficis de pujar escales s’han demostrat en diferents estudis: Pujar les escales 7 minuts protegeix el cor, i la realització de 30 minuts diaris d’activitat física acumulada afavoreix la freqüència cardíaca, la sensació de benestar, i la millora de l’estat d’ànim.

A més, tal i com va explicar Joan Guix, “pel que fa a obesitat infantil, ja estem als mateix nivells que els EUA, i per això és tan important fer exercici i tenir uns hàbits de menjar saludables, perquè darrere dels mals hàbits vénen les malalties cròniques”.

En aquest sentit, pujar escales multiplica per tres o quatre vegades la despesa energètica de caminar en pla (consumeix 9,6 vegades més calories que en repòs). Així, per exemple, pujar dos pisos cada dia equival a perdre 2,7 kg de pes a l'any.

Finalment, el regidor de Sanitat, Francisco Clavero, ha dit que “des de l’ajuntament animen a tothom a què prengui consciència de la seva salut i potenciï en el possible l’hàbit de realització d’activitat física”.