L’atenció primària de Calafell, pionera en la detecció de trastorns alimentaris en menors

29/12/2017

L’equip de Pediatria de l’Àrea Bàsica de Salut de Calafell ha estat distingit en el X Congrés de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica amb el reconeixement de la millior ponència presentada. Hi van presentar el protocol que han elaborat per detectar precoçment transtorns alimentaris en menors d’edat. Un protocol que ja ha estat aprovat per la direcció mèdica de la Xarxa Santa Tecla, que gestiona els dos CAP del municipi, i que s’implantarà a la resta dels seus centres.

L’elaboració d’aquest protocol va començar fa quatre anys, quan els professionals del CAP de Calafell, van notar un repunt preocupant dels transtorns alimentaris en infants d’entre 7 i 14 anys. Una situació agreujada perquè l’únic recurs per atendre aquesta problemàtica era la derivació cap a l’especialista, que en aquell moment sovint estava desbordat. Així doncs, van voler desenvolupar pautes per donar-hi resposta, ja des de l’atenció primària. El que ha anat prenent cos des de llavors és un document que ha esdevingut el primer protogol de diagnòstic precoç i seguiment de transtorns del comportant alimentari dins de l'àmbit de l’atenció primària de tot el país.

“Els trastorns de la conducta alimentària afecten uns 28.000 nois i noies a tot Catalunya. Parlem, principalment, d’anorèxia i la bulímia nerviosa, però també del trastorn per afartament”, explica la pediatra Carmen Arteaga. Es van començar a detectar, segons la facultativa, “problemes de dèficit alimentari”. Aquests trastorns poden tenir conseqüències molt greus, tant des del punt de vista físic (perquè comporten pèrdua de pes, anèmia, disminució de calci i ferro, baixades de sucre, desaparició de la regla, desnutrició severa però també sobrepès i obesitat) com psicològic, ja que solen estar associats a un malestar emocional, una depressió…

“Una de les coses que més ens cridava l’atenció era que es produïa en nens, i sobretot nenes, cada cop més petits i no tenien a veure amb una situació socioeconòmica familiar negativa sinó a trastorns psicològics”, assegura Arteaga.

Signes d’alarma

La porta d’entrada d’aquests casos a l’atenció primària en el cas de Calafell ha estat el programa Salut i Escola, que impulsa el departament de Salut de la Generalitat. Sílvia López, infermera responsable d’aquest programa al municipi, explica que “gràcies als contactes que establim periòdicament amb els centres escolars podem detectar algunes conductes que ens fan sospitar que hi pot haver algun problema relacionat amb l’alimentació. Ara fa quatre anys la detecció d’aquests possibles casos per part de l’atenció primària, si es produïa, acabava derivada als centres especialitzats”, que, en el cas del Baix Penedès i el Tarragonès, té com a centre de referència la Unitat de Rehabilitació de Trastorns Alimentaris, ubicada a l’Hospital Joan XXIII.

Míriam Raventós, infermera de pediatria del CAP de Calafell, explica que quan un menor arribava a la consulta especialitzada en la majoria dels casos es demanava un ingrés perquè la situació ja era molt preocupant. “Vam creure que el que calia era treballar en la detecció precoç d’aquests casos per evitar que arribessin tan avançats. El que va fer saltar totes les alarmes i ens va fer posar fil a l’agulla va ser el cas d’una noia per a la qual es va establir una espera de tres mesos per a la consulta especialitzada. Vam veure que allò no era possible i que calia fer alguna cosa”.

En aquell moment, un equip de  cinc infermeres i dos pediatres va començar a treballar per fer de l’atenció primària, concretament de l’àrea de pediatria, un punt de detecció d’aquestes malalties. Gisela Garcia, infermera de Calafell, assegura que “des de la primària disposem de les eines per detectar abans que ningú una possible problemàtica relacionada amb l’alimentació en els infants”.

En el cas de Calafell, s’ha demostrat que una bona coordinació és fonamental en un treball tan transversal com aquest. D’una banda, el programa Salut i Escola, que ha estat un puntal fonamental perquè les seves responsables ho fan bé i la comunicació funciona; i, d’una altra banda, des de l’àrea de pediatria s’han definit les eines que calen per abordar aquests casos quan encara són incipients, fer-ne el seguiment i, en la majoria dels casos, evitar l’ingrés en les unitats especialitzades. I tot des de la sanitat pública, amb contacte directe amb les famílies i amb els infants i adolescents.

Protocol i consulta especialitzada

Tot aquest treball conjunt i posada en comú d’inquietuds es va traduir en l’elaboració d’un protocol d’actuació per al diagnòstic precoç i seguiment dels TCA a l’atenció primària. “Es tracta d’un document elaborat per membres dels equips de pediatria i d’infermeria pediàtrica dels centres de Calafell i Segur de Calafell amb el qual hem establert les pautes per saber com hem d’actuar quan ens arriba un possible cas de trastorn alimentari”, explica Regina Rabell, infermera de pediatria de Segur de Calafell.

A banda del protocol, des del passat mes de maig està en marxa una consulta específica en la qual s’atenen exclusivament aquests casos. L’empatia, la confiança amb els  menors i la implicació en el seu seguiment són les claus de volta d’aquest servei. “La consulta és oberta tots els divendres de 15 a 16 hores per facilitar l’assistència d’aquests nois i noies fora de l’horari escolar”, explica Antònia Sànchez, infermera de pediatria de Calafell. “Estem molt contentes de tot el treball fet durant aquests quatre anys, tant des de la consulta com pel que fa a l’elaboració d’aquest protocol, ja que en ens permet donar atenció a aquests nens i nenes i a les seves famílies i evitar que aquests trastorns es cronifiquin i esdevinguin un problema més greu”.