L’alcalde de calafell reclama que estat i generalitat complexin les seves obligacions en matèria de seguretat en aquest municipi

09/11/2005

Calafell, 9 de novembre.- L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, acompanyat del primer tinent d’alcalde, Josep Parera, ha anunciat avui que, abans de final d’any, s’incrementarà la plantilla de la policia local amb 11 nous agents, ja que “ens hem proposat que la seguretat sigui un tema prioritari al municipi”, ha dit. Tanmateix ha recordat que qui té les competències en seguretat ciutadana a Calafell és la Guàrdia Civil, i, per tant, ha reclamat que “la resta d’administracions compleixin amb allò que els pertoca”.
Olivella ha explicat que “la Guàrdia Civil té els mateixos efectius que fa quinze anys, cosa que no és comprensible ja que durant aquest temps la població de Calafell s’ha quatriplicat”. És per això que, segons l’alcalde, “la policia local està fent tasques que no li corresponen, amb la conseqüent despesa econòmica que això suposa”, ja que els agents es veuen obligats a fer una gran quatitat d’hores extres i molts serveis especials, i ha afirmat que “si la resta d’administracions complissin allò que els pertoca l’ajuntament de Calafell s’estalviaria 1 milió d’euros a l’any”.
El regidor deVia Pública, Enric Vaqué, també ha explicat que “en qualsevol altre municipi de Catalunya la policia local no fa tasques de seguretat”, i ha posat com a exemples Barcelona, “on només tenen un policia per cada mil habitants, mentre que nosaltres en tenim tres”.
La seguretat és un dels temes prioritaris de l’equip de govern (CiU i ADMC) de l’Ajuntament de Calafell, ja que, segons ha dit l’alcalde, “volem que tothom se senti segur al nostre municipi”. És per això que un 10% del pressupost ordinari es destina a aquesta matèria, cosa que suposa uns 3 milions d’euros a l’any. Actualment el cos de la policia local consta de 54 agents i, el proper 14 de novembre es realitzaran les proves per a la contractació d’11 nous agents interins i, per tant, d’aquí a un mes la policia de Calafell tindrà 65 agents.
Tot i això, l’equip de govern es mostra preocupat perquè “després del desplegament dels mossos d’esquadra a Barcelona, preveiem que augmenti la inseguretat a Calafell”, ha dit l’alcalde, ja que és un municipi que està molt ben comunicat amb aquesta ciutat i, per tant, és fàcil que grups indesitjables puguin instal.lar-s’hi. De fet, segons ha explicat el cap de la policia local, Francesc Longo, “durant els Jocs Olímpics ja va passar una cosa semblant, i vam haver d’incrementar notablement la seguretat”.
És per això que l’alcalde ha demanat al subdelegat del govern que convoqui la Junta de Seguretat. També ha reclamat a la Guàrdia Civil “que no retiri els seus efectius, mentre no arribi el desplegament dels mossos a la nostra demarcació”, i ha afirmat que amb l’augment de plantilla que es farà, “nosaltres ja complim, ara que compleixin la resta d’administracions”.
Olivella també s’ha referit al cas d’un veí que té atemorits alguns ciutadans i ciutadanes i ha anunciat que, després de prendre les mesures oportunes, “ara iniciarem la via civil”. De fet, l’alcalde ja ha parlat amb el jutge degà, cosa que significa que ja s’ha endegat aquesta via, i s’ha mostrat esperançat que “abans de 3 mesos aquest tema ja estigui resolt”. Es dóna la circumstància que el jutge ja ha dictat una sentència cautelar segons la qual aquest veí, A.G.M., no es pot apropar durant 3 mesos ni als denunciants ni al municipi. Olivella també ha recordat que l’ajuntament ha posat a disposició dels veïns els serveis d’un advocat, i que s’ha reforçat la seguretat en la zona d’influència d’aquest veí.