Calafell demana fons europeus per a la rehabilitació i reutilització de la masia de Cal Rion

14/06/2016

El ple de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat demanar una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) per finançar el projecte de rehabilitació i reutilització de la Masia de Cal Rion. Aquesta és una de les grans iniciatives per revitalitzar el nucli antic de Calafell, amb la creació d’un gran equipament cultural i cívic, que allotjarà també alguns usos administratius.

El pressupost d’aquest projecte és d’1,7 milions d’euros, abans d’IVA. Calafell demana al Feder la subvenció  màxima possible, que és del 50%. La resta es finançarà a càrrec del Pla de Barris del nucli antic de Calafell i amb els fons que puguin aconseguir-se del Fons de Desenvolupament Urbà Sostenible Integral (DUSI), a més de fons propis.

Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel Perín, “el Feder vigent per al període 2014-2020 ens permetia acollir-nos a dues línies: una de foment de l’estalvi energètic i una de projectes relacionats amb el patrimoni històric. Hem prioritzat aquesta segona, perquè, a diferència de la primera, teníem les iniciatives i els arguments necessaris per sumar molt punts d’acord amb el barem de la convocatòria”.

La Masia de Cal Rion està situada a la cruïlla dels carrers Principal i Josep Bergés i Barba, al cor del nucli antic. És un casalici del segle XVIII, protegit al catàleg històric local. El vigent Pla d’Ordenació Urbana Municipal el destina a equipament municipal mitjançantuna permuta de terrenys amb els propietaris. La permuta encara no s’ha executat, però l’Ajuntament s’ha acollit recentment a la possibilitat d’ocupar Cal Rion de forma anticipada per resoldre els problemes de conservació de la coberta.

El projecte que s’hi impulsarà preveu instal·lar diferents serveis culturals i cívics i oficines, en les tres plantes de l’edificació. A la planta baixa s’hi ubicarà la seu de l’Organisme Autònom Municipal Fundació Castell de Calafell, un centre de treball arqueològic i de documentació històrica i un espai d’exposició de les troballes arqueològiques efectuades a Calafell. També s’hi emplaçarà una oficina de turisme i centre d’acollida de visitants, així com una aula polivalent.

A la primera planta de Cal Rion s’hi instal·laran les oficines comarcals de Consum i d’Habitatge, amb servei diversos dies a la setmana; hi haurà dos espais de formació per a adults, aturats..., i una sala d’exposicions i de conferències. I finalment, a la planta superior de la masia hi anirà el Servei d’Informació i Ajut a les Dones (SIAD) i altres dues aules.

La proposta ha estat aprovada amb les vots a favor dels grups del PSC, UAM, PP i Ciutadans, i amb l’abstenció dels grups de CiU, CUP, ERC i el regidor no adscrit Jesús Benedicto. Els que s’han abstingut han al·legat no haver tingut temps d’estudiar el projecte i s’han queixat de la falta de diàleg de l’equip de govern. Ara, la sol·licitud es cursarà a travès del departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat.