Signat l’acord per pagar en tres anys l’expropiació de la plaça de toros de Segur

11/05/2017

L’Ajuntament de Calafell i els propietaris ja han signat l’acord que havien aconseguit per pagar en tres anualitats l’expropiació de l’antiga plaça de toros de Segur. Aquesta entesa alleujarà molt les arques municipals, ja que s’ha de liquidar un import elevat, 1.700.439,39 euros, que inclouen el principal, l’IVA i els interessos generats.

Segons l’acord signat, enguany s’abonaran 947.148,60 euros. L’any vinent, 432.769,87. I el 2019, 320.720,92. El total s’ha hagut de consignar obligatòriament en el pressupost d’enguany, però poder-ho pagar en tres anys suavitza el cop a les finances de l’Ajuntament

Aquesta indemnització s’ha d’abonar per una sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que tanca un contenciós urbanístic sobre un terreny de Segur de Calafell, a l’avinguda d’Espanya, on havia existit una plaça de toros construïda en el boom turístic dels anys 60 i abandonada i en ruïnes de fa dècades. Són uns 6.000 metres quadrats situats a l’interior de l’illa delimitada per l’avinguda d’Espanya i els carrers Brasil, Pinar i Sant Rafael.

El conflicte té el seu origen en el pla general d’urbanisme de 1989, que va qualificar el terreny d’equipament, sense especificar si era públic o privat, quan la propietat era privada. Ja abans de l’aprovació del POUM de 2011, els propietaris van demandar a l’Ajuntament per entendre que la qualificació confosa de la finca no els permetia fer-hi un equipament privat (la seva intenció era fer-hi una residència geriàtrica). I mai s’ha arribat a un acord per compensar-ho amb edificabilitat o alguna altra fórmula.

La decisió judicial ha estat considerar la finca com un terreny per a equipaments públics i decretar una expropiació de facto, amb la corresponent indemnització als propietaris. L’Ajuntament ha discrepat fins al darrer moment d’aquest criteri, però la sentència és ferma i definitiva i no queda altre remei que acatar-la i complir-la.