El programa “Forma’t i treballa” de l’Ajuntament de Calafell ja ha donat feina al 75% dels seus participants

18/09/2013

Un 75% dels participants al programa “Forma’t i treballa”, que impulsa l’Ajuntament de Calafell, ja ha trobat feina. Aquest programa té com a objectiu promoure la formació i la posterior contractació de  persones que porten més de 12 mesos inscrites a l’atur, i que actualment ja no reben ni prestació ni subsidi per desocupació.

Des de desembre de 2012, la Regidoria de Treball, a través de Calafell Ocupació, duu a terme el programa “Forma’t i treballa”, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, i preveu finalitzar-lo al març de 2014. Durant el temps que porta en marxa, 24 persones que estaven en situació d’atur de llarga durada (un any o més) i que no tenien cap prestació econòmica han estat formades gràcies a aquest programa.

La regidora de Treball, Sandra Suàrez, mostra la seva “satisfacció pels resultats obtinguts fins ara amb aquest programa, ja que fins al moment, dels 24 participants, 18 ja han trobat feina”. En aquest sentit, 10 dels participants han pogut signar un contracte de 6 mesos; i  8 han signat  contractes de temporada.  La majoria de contractes s’han pogut  aconseguir a través de convenis de col•laboració entre l’Ajuntament i les empreses participants al programa.

“Forma’t i treballa” és un programa que combina diferents mecanismes ocupacionals: orientació, formació, experiència laboral i suport individual a la inserció laboral. Les especialitats formatives  impartides des de Calafell Ocupació han estat de Cambrer/a de pisos i Caixer/a amb atenció al client, amb una durada de 200 hores.

Els programes formatius han estat dissenyats per donar resposta a les necessitats de contractació de les empreses de la zona. En aquest sentit, dins dels cursos, s’han programat matèries com rus i/o anglès, manipulació higiènica dels aliments i conducció de carretons frontals i retràctils, a més de la formació específica de l’ocupació a desenvolupar.

Les empreses participants tenen la possibilitat de tenir un o més alumnes en pràctiques prèviament a la seva contractació. Després, durant els mesos de contractació, aquestes empreses tenen la possibilitat de rebre una subvenció, l’import de la qual correspon al salari del treballador/a a jornada parcial durant 6 mesos. Durant la contractació, el programa ofereix suport tant als alumnes que treballen com a les empreses que els han contractat.

Com que ja ha finalitzat la fase formativa, el programa no pot admetre més participants. Actualment s’està treballant perquè les 5 persones restants trobin una feina, a més de fer el seguiment de les persones insertades. També s’estan continuant les accions de prospecció d’empreses per trobar més empreses interessades en participar. 

Des de l’Ajuntament de Calafell es considera que les persones més formades i amb formació més actualitzada i especialitzada disposen de més i millors oportunitats laborals i d’una major projecció professional. És per això que Sandra Suàrez afirma que “en aquests moments en què trobar feina pot arribar a ser complicat, cal veure la formació com un pont a un lloc de treball, i programes com aquest poden possibilitar una oportunitat de sortir de la situació d’atur”. És per això que la Regidoria de treball seguirà apostant per aquest tipus de projectes que combinen formació i experiència professional, ja que és una garantia d'èxit per aconseguir un elevat percentatge d'inserció laboral.