La Ruta del Xató tanca la seva 20a edició amb una cloenda a Calafell

16/05/2017

La vintena edició de la Ruta del Xató, el principal producte de turisme gastronòmic del Penedès, ha fet la seva cloenda amb un acte al Passeig Marítim de Calafell, el mateix municipi on se’n va donar el tret de sortida, el novembre de l’any passat. En aquest acte s’ha passat revista a la temporada i al funcionament de les noves activitats i atractius que s’hi havien introduït, coincidint amb les dues dècades d’aquesta veterana iniciativa.

En els últims anys, la Ruta del Xató s’ha convertit en cinc mesos d’intensa activitat cultural i gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. Una iniciativa que potencia l’activitat turística i gastronòmica de la zona i fa que augmenti la notorietat d’un plat tradicional, com és el xató.

La novetat més “popular” d’aquesta temporada que ara acaba han estat unes “eleccions xatonaires”, en les quals tothom ha pogut votar, després de més de cent anys de controvèrsia, per elegir quina és la millor recepta. En les votacions digitals s’han produït 819 vots i hi ha guanyat Vilanova i la Geltrú, seguida per Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Calafell i Sitges. Pel que fa la votació física realitzada pels clients dels establiments adherits a la Ruta, s’han recollit 2.240 vots. La recepta vencedora, en aquest cas, ha estat la de Vilafranca del Penedès, seguida per Calafell, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Sitges.

Altres atractius de la Ruta han estat la segona edició del Xató Tapa, que permet a tots els ciutadans tastar les millors tapes creatives d’autor, elaborades amb xató, i el “Fes xató plans”, un espai digital de venda dels packs turístics relacionats amb el món del xató: escapades a hotels, visites a castells i monuments, activitats d’enoturisme...

També s’ha estrenat una salsa de xató per emportar a casa, elaborada per Conserves Ferrer, que ha tingut una bona acollida.

La tinent d’alcalde de Turisme de l’Ajuntament de Calafell, Maite González, ha recordat, en la seva intervenció en l’acte de cloenda, unes paraules de Josep Pla: “La cuina d’un país és el seu paisatge posat en una cassola. I en aquesta cassola hi som tots”. Ha afegit que “la Ruta del Xató és una gran aventura gastronòmica, una experiència, un plaer per als sentits. Hi són protagonistes els productes de la nostra terra. I és, a més, un producte que potencia el turisme de la zona, amb un paper important de la cultura i el patrimoni històric per promicionar la nostra economia”.

Reconeixements

A la cloenda s’ha fet un reconeixement al xef Marc Gascons, que ha estat l’ambaixador de la Ruta en la temporada 2016-2017. Gascons està consolidat com una promesa culinària i com a referent de la cuina catalana. El seu restaurant, Tinars, a Llagostera, compta des del 2008 amb una estrella Michelin. A més, el xef, va inaugurar a principis del 2015 el restaurant Informal, a l’hotel The Serras de Barcelona. Una proposta gastronòmica que combina una carta dedicada a la cuina catalana i mediterrània, amb l’objectiu de compartir-la de manera “informal”. Un nou projecte de Gascons que ja s’ha situat entre els deu millors restaurants del món segons la CNN.

A més, s’ha retut un homenatge a la figura de Joan Collell i Xirau, més conegut amb el nom artístic de Pere Tapias, cantautor i gastrònom, que va traspassar el 22 d’abril. Tapias havia estat ambaixador de la Ruta del Xató en la temporada 2005-2006.