03/05/2017

Pilar Primo de Rivera "cau" del nomenclàtor de carrers de Calafell

El carrer de la Comtessa del Castell de la Mota es dirà carrer Eslovènia

Pilar Primo de Rivera ha causat baixa al nomenclàtor local de carrers de Calafell. El carrer que tenia dedicat al nucli de Segur passarà a dir-se carer Eslovènia. Cau així un símbol franquista que quedava viu al municipi.

El carrer tenia una denominació oficial no explícita: portava el nom de la Comtessa del Castell de la Mota. Aquest nom, catalanitzat després de la dictadura, feia referència al títol nobiliari que Franco li va atorgar el 1960. Pilar Primo de Rivera era germana del fundador de Falange Española, José Antonio Primo de Rivera, però a més ella mateixa era una alta dirigent del règim franquista.

En concret, va comandar la Sección Femenina del Movimiento Nacional, el partit únic de la dictadura. Es dóna la circumstància que el castell en qüestió, situat a Medina del Campo (Valladolid), era la seu principal d’aquesta organització.

El nom d’Eslovènia s’ha triat en atenció al fet que a aquest sector de Segur de Calafell la major part de carrers porten noms de països europeus. Eslovènia va néixer com a estat el 1991, en independitzar-se de la desapareguda Iugoslàvia. Des de 2004, és membre de la Unió Europea.

Aquest canvi arriba després d’una moció del grup municipal de la CUP que mesos enrera va posar sobre la taula la supressió de vies públiques amb noms franquistes. Llavors ja es van canviar dos carrers. El del la Comtessa del Castell de la Mota és l’últim que quedava. L’acord s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, excepte Ciutadans, que ha al·legat no estar en desacord amb la proposta, sinó per disconformitat amb la convocatòria del ple d’avui (per aquest motiu han votat en contra de la major part dels punts de l’ordre del dia).